Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări, destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni


Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul tehnic de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Brigăzile de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Timişoara, au destructurat un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite în sfera infracționalității de criminalitate organizată economico-financiară cu produse accizabile şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi. 

În data de 30 iunie a.c. au fost desfăşurate 22 de percheziţii domiciliare la membrii grupului, în mai multe locaţii de pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava, la care au participat poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării aproximativ 40.000 de pachete de ţigări de contrabandă, de provenienţă R. Moldova şi Ucraina. 

Monitorizarea membrilor grupării şi modus - operandi

În urma unor activităţi informativ-operative desfăşurate în perioada martie 2019-iunie 2020, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Brigăzilor de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Timişoara, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat ce desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări din R. Moldova şi Ucraina.

În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea unui grup infracţional care acţiona în mod constant pe raza judeţelor Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin achiziţionarea de cantităţi de ţigarete provenite din fapte de contrabandă.

Gruparea le colecta, transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct în scopul obţinerii de beneficii financiare. Membrii acesteia aveau legături bine închegate între ei pe segmente relaţionale şi momente acţionale, cu aport diferit adus la îndeplinirea rezoluţiilor infracţionale în funcţie de posibilităţile de acţiune ale fiecăruia.

Astfel, urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative, au fost identificaţi membrii grupului infracţional organizat, format din cetăţeni români şi din R. Moldova.

În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, a fost confiscată cantitatea de aproximativ 40.000 de pachete cu ţigări, diferite mărci, în valoare de peste 143.000 de lei, a fost indisponibilizat un autovehicul, în valoare de aproximativ 23.600 lei şi diferite sume de bani.

Percheziţiile

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 30 iunie a.c., când poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, au desfăşurat 22 de percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţelor Iaşi şi Suceava, fiind identificate 16 persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.

În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor ţigarete de diferite mărci, telefoane mobile şi cartele SIM, precum şi diverse sume de bani.

În cauză, sunt efectuate cercetări față de 16 persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi contrabandă.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

Facem menţiunea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţile din Codul de procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăție.

 

  • Grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări, destructurat de poliţiştii de frontieră ieşeni

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe