Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu în anul 2016

Astăzi, 01.02.2017, începând cu ora 10.30, în prezenţa domnului chestor principal de poliţie Liviu Galoș și a domnului chestor principal de poliţie Dumitru Haralambie, adjuncți ai inspectorului general, a avut loc bilanţul pe anul 2016 al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu. De asemenea, la bilanţ au luat parte conducerea şi personalul I.T.P.F. Giurgiu, reprezentanţii structurilor subordonate din teritoriu, precum şi invitaţi din partea autorităţilor locale din judetul Giurgiu.

În cadrul bilanţului au fost prezentate acţiunile şi rezultatele Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, după cum urmează:

Traficul general de persoane şi mijloace de transport

În anul 2016 la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră un număr de 3.700.000  persoane. Dintre acestea, 1.800.000 s-au prezentat pe sensul de intrare în ţară, iar 1.900.000 s-au prezentat pe sensul de ieşire din ţară.

În ceea ce priveşte numărul mijloacelor de transport, s-a înregistrat un total de 1.880.000 de autovehicule. Astfel, pe sensul de intrare în ţară s-au prezentat 930.000 mijloace de transport, iar pe sensul de ieşire din ţară s-a înregistrat un număr de 950.000 autovehicule.

Fapte ilegale constatate la frontieră

În perioada analizată s-au constatat un numar de 2.651 fapte ilegale din care:

  • 939 infracţiuni săvârşite de 040 persoane, care au făcut obiectul a 754 lucrări şi cauze penale;
  • 712 sancţiuni contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 700.405 lei.

Migraţia ilegală

În urma acţiunilor desfăşurate pe linia prevenirii si combaterii migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă (puncte de trecere ale frontierei și frontiera terestră) 221 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire în/din România. Persoanele în cauză au fost depistate folosind diferite metode: legitimarea cu documente false la controlul de frontieră, ascunderea în mijloace de transport, ocolirea punctelor de frontieră sau prin trecerea Dunării cu barca.

În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativa de trecere ilegală a frontierei, se constată că cea mai mare parte dintre acestea provin din ţări precum Siria, Afganistan, Irak, Pakistan, Albania, China şi  Iran.

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat, iar persoanele depistate, conform protocolului încheiat cu partea bulgară, au fost predate statului vecin, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

În anul de referinţă, numărul cetăţenilor străini cărora nu li s-a permis întrarea în ţară a fost de 469, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale.

Infracțiuni economico-financiare

În anul 2016, au fost constatate 179 infracţiuni de natură economico-financiară, contrabandă şi fraudă vamală, încălcarea dreptului de proprietate intelectuală, evaziune fiscală.

Pe linia traficului de ţigări şi tutun au fost înregistrate 90 de cazuri, în care au fost implicate 93 persoane şi în urma cărora s-au confiscat 443.320 ţigarete şi 33,98 kg tutun vrac prelucrat, acestea fiind descoperite atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi pe căile de comunicaţii.

În anul 2016, au fost confiscate bunuri susceptibile a fi contrafăcute şi de contrabandă, după cum urmează:

  • 50.392 articole de îmbrăcăminte;
  • 15.162 perechi încălţăminte;
  • 1.510 jucării;
  • 30.459 produse cosmetice;

Traficul cu autovehicule furate

Acţiunile derulate pentru combaterea traficului internaţional cu autoturisme furate au avut ca rezultat ridicarea în vederea indisponibilizării a 22 autovehicule, dintre care autoturisme,  autoutilitare, autocamioane și remorci.

Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Pe linia nerespectării regimului armelor și muniţiilor, în anul 2016 au fost înregistrate un număr de 9 infracţiuni, fiind depistate 4 arme neletale si de vânătoare, 59 cartuşe şi 320,77 kg  materiale pirotehnice, toate deţinute fără documente legale.

Prevenirea și combaterea consumului de droguri

În perioada analizată, polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătpri ai structurilor cu competențe, pe linia combaterii traficului ilegal de droguri și substanțe interzise, au depistat 6,85 kg canabis și 110,7 kg marijuana. Totodată, au fost constatate 7 infracțiuni la regimul stupefiantelor în care au fost implicate persoane provenind din Bulgaria și România.

Braconaj

În domeniul prevenirii şi combaterii braconajului în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu au constatat 264 infracţiuni pe linia braconajului piscicol.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 40, al. 1 din O.U.G. 105/2001 privind frontiera de stat a României, au fost eliberate avize privind desfășurarea activității de pescuit recreativ – sportiv în baza permiselor emise de A.N.P.A.

Cazuri semnificative

48 irakieni ascunşi într-un camion, descoperiţi la P.T.F. Giurgiu

Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au descoperit, ascunşi în compartimentul de marfă al unui camion încărcat cu ciocolată, 48 cetățeni irakieni care intenţionau astfel să intre ilegal în ţară.

În data de 30.12.2016, ora 19.23, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat pentru a intra în ţară cetăţeanul bulgar Dimitrov N., în vârstă de 42 ani, la volanul unui autocamion înmatriculat în Bulgaria. Conform documentelor de însoţire a mărfii, acesta transporta cutii cu drajeuri de ciocolată, din Bulgaria către o societate din Ungaria.

În baza analizei de risc, echipa comună de control formată din polițiști de frontieră români și bulgari a efectuat un control amănunțit asupra mijlocului de transport cu aparatul pentru detectarea CO2, care a indicat valori peste nivelul normal. Astfel, s-a procedat la deschiderea si verificarea compartimentului marfă, iar in interiorul acestuia au fost descoperite ascunse  un număr de 48 de persoane - 17 minori, 9 femei și 22 de bărbați.

200.000 de euro și aproximativ 5 kg de metal galben, presupus a fi aur, confiscate la P.T.F. Giurgiu

Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au descoperit şi confiscat 200.000 euro, 3 kg bijuterii şi un lingou de 1,7 kg, dintr-un metal galben, presupus a fi aur, pe care trei persoane, un cetățean turc şi doua femei, cetăţeni români, au încercat să le scoată ilegal din țară.

În data de 23.10.2016, in intervalul orar 17.30-18.45, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-au prezentat, pe sensul de ieşire din ţară, Aurelia M., cetăţean român, în vârstă de 39 ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în România şi cetăţeanul turc Mehmet A., în vârstă de 63 ani, la volanul unui autocar care circula pe ruta România-Turcia, în care se afla un număr de 31 pasageri.

Acţionând în baza unei informaţii, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra celor două mijloace de transport şi persoanelor în cauză. Astfel, în urma controlului, asupra Aureliei M. a fost găsită, ascunsă pe corp și în pantofi, suma de 50.000 euro și cantitatea de aproximativ 3 kg bijuterii din metal galben, ce pare a fi aur.

De asemenea, în autocar a fost descoperită, ascunsă în suportul de pahare aflat pe ușa şoferului, suma de 100.000 euro, iar asupra mai multor pasageri din autocar 50.000 euro, care urmau să fie înapoiați șoferului când ajungeau la destinaţie, în Turcia.  Totodată, asupra uneia dintre pasagere, Olguţa F., în vârstă de 48 ani, a fost descoperit, ascuns pe corp, un lingou din metal galben, în greutatea de 1,7 kg.

Peste 110 kilograme de marijuana descoperite de poliţiştii de frontieră de la Calafat, în cabina unui automarfar

Echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră români şi bulgari din cadrul P.T.F. Calafat a descoperit peste 110 kilograme de substanţă vegetală, suspectă a fi marijuana, ascunse în cabina unui TIR condus de un cetăţean bulgar.

În data de 22.11.2016, în jurul orei 00.20, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, județul Dolj, s-a prezentat pentru a intra în țară cetățeanul bulgar G.H., în vârstă de 24 de ani, la volanul unui automarfar înmatriculat în Bulgaria, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, aparate frigorifice cu destinația Germania.

Cu ocazia controlului specific, echipa comună de control formată din polițiști de frontieră români și bulgari a sesizat un comportament neobișnuit al conducătorului automarfarului TIR, manifestat printr-o nervozitate nejustificată.

În urma verificării cabinei șoferului, au fost observate urme de detergent praf și un miros puternic de detergent, care a generat suspiciuni cu privire la existența unor bunuri ascunse în interior.

Echipa comună a solicitat organelor vamale bulgare efectuarea unui control asupra autovehiculului cu ajutorul aparaturii Roentgen. În urma scanării automarfarului, au fost observate mai multe colete ascunse, în interiorul cabinei, într-un spaţiu special amenajat prin remodelarea acesteia (aplicarea unor profile metalice între capitonaj și partea exterioară).

Din locul special amenajate, au fost extrase 158 de colete, de diferite mărimi, învelite în folie transparentă și bandă adezivă de culoare maro, care conțineau o masă vegetală de culoare verde, asemănătoare marijuanei, în cantitate de 110,7 kilograme .

Conform  protocolului româno-bulgar privind controlul comun la trecerea frontierei, persoana în cauză, bunurile și mijlocul de transport au fost preluate de Poliţia de Frontieră Bulgară în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii întregii activități infracționale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

  • Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu în anul 2016
  • Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu în anul 2016
  • Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu în anul 2016

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe