Contravenții și infracțiuni la regimul circulației în luna noiembrie în zona de competență a ITPF Timișoara

În luna noiembrie 2022, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au descoperit mai multe fapte de natură contravențională sau infracțională la regimul circulației, înregistrate în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

În acest sens au fost depistate un număr de 21 contravenții la regimul circulației în Punctele de Trecere a Frontierei din zona de competență astfel:

  • un număr de 9 cetățeni români au fost sancționați contravențional pentru că au avut inspecția tehnică periodică expirată pentru mijloacele de transport pe care le conduceau;
  • un număr de 9 cetățeni din Serbia și România au fost sancționați contravențional pentru că au avut permisul de conducere expirat;
  • un număr de 3 cetățeni români au fost sancționați contravențional pentru că au avut trusa medicală sau extinctorul din dotarea autoturismului expirate.

În perioada menționată, poliţiştii frontieră au constatat 18 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Obiectul acestor fapte  a  fost conducerea unui vehicul fără permis de conducere; conducerea unui vehicul cu permisul de conducere anulat sau retras; fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals (premise de conducere false); și infracțiunea de tăinuire (mijloace de transport căutate pentru confiscare în alte țări).  În toate cazurile au fost întocmite dosare penale.

Exemple:

  • În data de 01.11.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia, județul Timiș, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, un cetăţean sârb, la volanul unui autoturism înmatriculat în Serbia, prezentând la controlul de frontieră un permis de conducere care purta însemnele autorităților din Serbia. Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că documentul prezentat la control nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, acesta fiind fals. Lucrătorii noştri au demarat cercetările cu privire la săvârșirea infracţiunii de uz de fals.
  • În data de 09.11.2022, ora 10:32, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, județul Timiș, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră la intrarea în țară, un cetăţean român, la volanul unui autoturism înmatriculat în Spania, prezentând la controlul de frontieră un permis de conducere românesc. Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cetățeanul în cauză are dreptul de a conduce un autovehicul suspendat. Lucrătorii noştri au demarat cercetările cu privire la săvârșirea infracţiunii de conducerea unui vehicul cu permis de conducere anulat/retras.
  • Tot în data 16.10.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei Porțile de Fier I, județul Mehedinți, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, un cetăţean canadian, la volanul unui autoturism înmatriculat în Serbia, prezentând la controlul de frontieră un permis de conducere canadian. Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cetățeanul în cauză nu posedă un permis de conducere internațional care să-i confere dreptul de a conduce autovehicule în România. Lucrătorii noştri au demarat cercetările cu privire la săvârșirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
  • În data de 10.11.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia, județul Timiș, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, un cetăţean sârb, la volanul unui autoturism înmatriculat în Serbia, prezentând la controlul de frontieră un permis provizoriu care purta însemnele autorităților din Serbia. Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că documentul prezentat la control nu este recunoscut pe teritoriul statului român. Lucrătorii noştri au demarat cercetările cu privire la săvârșirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu are dreptul de a conduce pe teritoriul României.
  • În data de 18.11.2022, în Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, judeţul Timiș, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, un cetăţean român, conducând un autoturism marca Mercedes Benz. La controlul de frontieră, în urma verificărilor în bazele de date, s-a constatat faptul că autovehiculul figurează ca „bun căutat pentru confiscare“, alertă introdusă de autorităţile din Italia, în anul 2019. Autoturismul, în valoare de 82.500 lei, a fost indisponibilizat la sediul instituţiei. În cauză, poliţiştii de frontieră timișeni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, urmând ca, la finalizare, să fie dispuse măsurile legale care se impun.
  • În data de 18.11.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, un cetăţean sârb, la volanul unui autoturism înmatriculat în Serbia, prezentând la controlul de frontieră un permis de conducere care purta însemnele autorităților din Suedia. Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că documentul prezentat la control nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, acesta fiind fals. Lucrătorii noştri au demarat cercetările cu privire la săvârșirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

În toate cazurile la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun.

Totodată dorim să amintim faptul că peroanele, cetățeni din statele care nu au semnat Convenția Internațională  privind circulația rutieră, încheiată la Viena în 1968, trebuie să posede permis de conducere internațional pentru a putea circula pe teritoriul României

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe