Zece autovehicule aflate în atenţia autorităţilor din ţară şi din străinătate, descoperite la frontieră în ultima săptămână


În această săptămână, în urma misiunilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 10 autovehicule aflate în atenţia autorităţilor - 8 autoturisme și 2 microbuze.

Majoritatea au fost depistate la frontiera cu Ungaria (la Punctul de Trecere a Frontierei Borş - judeţul Bihor) și la graniţa cu Republica Moldova (la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa - judeţul Vaslui). Persoanele implicate sunt cetăţeni din România, Ucraina și Macedonia de Nord.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea cauzelor.

Statele de unde proveneau autovehicule aflate în atenţia autorităţilor sunt Cehia, Germania, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Moldova, Olanda, România și Serbia, iar cele mai multe maşini depistate sunt din categoria autoturismelor din clasa de mijloc.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul verificărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate sau căutate, ei fiind cumpărători de bună credință. Totodată, parte dintre aceștia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşinile şi nu cunoşteau că acestea se află în atenţia autorităţilor.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.

Ultimul caz s-a înregistrat chiar ieri, 24.05.2024, ora 12.15, la Punctul de Trecere al Frontierei Moravița, județul Timiș, unde s-a prezentat pentru controlul de frontieră, la intrare în țară, un bărbat cu dublă cetățenie (română și sârbă), în vârstă de 23 de ani, conducând un autoturism marca Audi.

La controlul de frontieră, în urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au constatat că autoturismul este semnalat ca bun căutat în vederea confiscării, alertă emisă de Suedia.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că nu știa faptul că mașina se află în atenţia autorităților și că el a cumpărat-o în anul 2022, din Serbia.

Mașina a fost indisponibilizată la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Moravița, iar în cauză polițiștii de frontieră au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale.

Alte două cazuri semnificative au fost la Punctul de Trecere a Frontierei Borș I, județul Bihor. În primul caz este vorba despre un român, care s-a prezentat la volanul unui autoturism cu remorcă, pe care transporta un autoturism marca BMW înmatriculat  tot în Irlanda. În urma verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat faptul că autoturismul transportat pe platformă figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autoritățile din Marea Britanie.

În al doilea caz, este vorba despre un alt cetățean român, care a venit în punctul de frontieră la volanul unui autoturism marca Mercedes-Benz, înmatriculat în Germania. În urma verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autoritățile din Germania.

Autovehiculele (în valoare totală de aproximativ 22.000 de euro) au fost indisponibilizate, în cauze fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun.

  • Zece autovehicule aflate în atenţia autorităţilor din ţară şi din străinătate, descoperite la frontieră în ultima săptămână
  • Zece autovehicule aflate în atenţia autorităţilor din ţară şi din străinătate, descoperite la frontieră în ultima săptămână
  • Zece autovehicule aflate în atenţia autorităţilor din ţară şi din străinătate, descoperite la frontieră în ultima săptămână

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe