Traficanţi de migranţi depistaţi


Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră împreună cu poliţişti din cadrul I.G.P.R. - D.C.C.O., sub coordonarea unui procuror din Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, au desfăşurat percheziţii domiciliare la două locaţii din Bucureşti şi judeţul Prahova în vederea continuării documentării activităţii infracţionale a unor persoane implicate în traficul de migranţi.

Începând cu luna august 2020, ca urmare a cooperării cu autorităţile de frontieră bulgare, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, împreună cu poliţişti din cadrul  Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi S.C.C.O. Dâmboviţa, sub coordonarea unui procuror din Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, au documentat activitatea  infracţională a unor cetăţeni români care aveau ca preocupare infracţiuni din sfera traficului de migranţi.

Astfel, în cadrul operaţiunii au fost monitorizaţi mai mulţi cetăţeni români, domiciliaţi pe raza mun. Bucureşti, jud. Constanţa, Dâmboviţa şi Prahova, şi o persoană de naţionalitate greacă, care  ajutau cetăţeni vietnamezi să ajungă ilegal în vestul Europei. Aceştia erau transportaţi din Grecia în România, iar ulterior încercau sa-i ca destinaţie finală Germania.

În a doua jumătate a anului, persoanele implicate au efectuat mai multe transporturi cu cetăţeni vietnamezi, unul dintre cazuri fiind înregistrat  în data 25.09.2020, când în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu  au fost descoperiţi  ascunși, într-un microbuz încărcat cu fructe, condus de un cetăţean grec, șapte cetățeni vietnamezi. Aceştia fuseseră ascunşi în mijlocul de transport în Grecia, cu intenția de a ajunge în Germania.

În urma activităţilor operative derulate în acest caz, la data de 13.10.2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II a fost depistat un transport ilegal cu nouă migranţi de naţionalitate vietnameză ascunşi, şase bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 21 şi 42 de ani. Aceştia erau intraţi legal în ţara noastră, în baza unor vize eliberate în scop de muncă.

În acelaşi timp, liderul grupării, care se afla într-un autoturism ce avea rol de  antemergător pentru microbuzul în care se aflau migranţii, a fost oprit în trafic, în Oradea, în momentul în care organiza activitatea infracţională şi intenţiona să părăsească ulterior teritoriul României cu destinaţia Germania. Faţă de acesta şi faţă de conducătorul autoutilitarei poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, cei doi aflându-se sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Pentru întregirea materialului probator şi tragerea la răspundere penală a celorlalte persoane implicate, la data de 22.10.2020,în baza mandatelor emise de către instanţă, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, împreună cu poliţişti din cadrul  Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat două percheziţii domiciliare în  Bucureşti şi judeţul Prahova, la  una dintre locaţii folosită de către membrii grupării în scopul adăpostirii migranţilor fiind depistaţi cazaţi 10 cetăţeni din Vietnam cu vize de muncă.  De asemenea, în urma acestor activități au fost ridicați aproximativ 10.000 de lei, 6.200 de euro și 1.300 de dolari.

Au fost puse în aplicare trei mandate de aducere fiind aduse la audieri trei persoane, doi cetăţeni români şi un vietnamez. Două dintre persoane au fost reținute, fiind prezentate procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, în vederea punerii în mișcare a acțiunii penale, audierii și a luării unei măsuri preventive.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, precum şi a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcţia pentru Imigrări Bucureşti, cercetările cu privire la statutul cetățenilor străini pe teritoriul României fiind continuate de către această instituţie.

  • Traficanţi de migranţi depistaţi

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe