Traficant de migranți reținut și 46 persoane salvate din apele Mării Egee de poliţiştii de frontieră români aflaţi în misiune internațională în Grecia


Poliţiştii de frontieră de pe nava MAI 1104 a Gărzii de Coastă aflată în misiune în Grecia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „Poseidon Rapid Intervention”, coordonată de Agenţia FRONTEX, au salvat duminică dimineață, în cadrul unei misiuni desfășurate în Mareea Egee, 46 de persoane aflate în pericol și au reținut o persoana bănuită a fi traficant de migranți. De la începutul misiunii internaționale, nava Poliției de Frontieră a participat la 38 de misiuni, 11 dintre acestea fiind acțiuni de salvare a peste 570 de persoane, din care mai mult de 300 au fost femei și copii.

În data de 15 mai, în jurul orei 05.30, poliţiştii de frontieră de pe nava MAI 1104, aflată în misiune de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Egee, a primit o informare referitoare la existenţa unei ambarcaţiuni de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se află în pericol de scufundare în Marea Egee.
Echipajul navei române a identificat ambarcațiunea semnalată, pe care se aflau aproximativ 50 de persoane. Inițial, conducatorul bărcii a refuzat să oprească însă, în scurt timp, după ce una dintre persoanele aflate la bord s-a aruncat în apă, acesta a oprit.
Astfel, s-a început acțiunea de salvare, fiind transbordate la bordul navei 46 de persoane care au solicitat ajutorul polițiștilor de frontieră români. Pe timpul acțiunii de salvare, conducătorul ambarcațiunii a refuzat să vină la bordul navei românești, încercând să pornească motorul bărcii și să fugă. Deoarece nu s-a supus somațiilor legale, polițiștii de frontieră au acționat imediat pentru imobilizarea bărbatului, fiind adus la bordul navei PFR. Persoanele salvate (7 copii, 12 femei și 27 de bărbați), cărora polițiștii de frontieră le-au acordat asistență și hrană, au fost transportate în siguranță în Portul Chios și predate autorităților elene, iar persoana imobilizată urmează a fi cercetată de autoritățile locale, bănuită a fi traficant de migranți.

În luna mai, echipajul navei MAI 1104 a identificat alte trei ambarcaţiuni gonflabile, pe care se aflau 149 de persoane (34 de copii, 38 femei, 77 bărbaţi). Şi de această dată, poliţiştii de frontieră români au salvat şi transbordat la bordul navei Poliţiei de Frontieră persoanele aflate în dificultate, acordându-le asistenţă şi hrană, după care le-a transportat în siguranţă în portul din Chios, unde au fost preluate de autorităţile elene, pentru efectuarea procedurilor specifice.
De la începutul detașării în misiunea Frontex (martie 2016) nava Poliției de Frontieră Române MAI 1104 a efectuat un număr de 38 de misiuni, fiind implicată în 11 acțiuni de salvare și căutare pe mare. În total au fost identificate 11 ambarcațiuni gonflabile și au fost salvate 573 persoane aflate în dificultate în Marea Egee, dintre care 168 erau copii, 145 femei și 260 bărbați. Persoanele salvate proveneau din ţări ca Siria, Palestina, Iran, Eritreea, Mali, Algeria etc.

  • Traficant de migranți reținut și 46 persoane salvate din
  • Traficant de migranți reținut și 46 persoane salvate din
  • Traficant de migranți reținut și 46 persoane salvate din
  • Traficant de migranți reținut și 46 persoane salvate din

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe