Spaniol care pacalea cetateni romani in aeroportul Otopeni, prins in flagrant de politistii de frontiera

Politistii de frontiera de pe Aeroportul International Henri Coanda au prins in flagrant un cetatean spaniol care solicita diferite sume de bani de la cetateni romani, cu promisiunea ca urmeaza sa-i angajeze la o companie aeriana spaniola. Pentru a nu trezi suspiciuni "candidatilor", barbatul le solicita sume mici de bani (intre 70-130 euro), sub diferite pretexte pentru realizarea documentatiei necesare in vederea angajarii.
In urma verificarilor, au fost identificati 8 cetateni romani care au fost pacaliti de cetateanul spaniol.
De asemenea, s-a stabilit ca, incepand cu luna iulie 2013, pe numele cetateanului spaniol era emis, de catre autoritatile spaniole, un mandat european de arestare, fiind condamnat la 6 ani inchisoare pentru savarsirea pe teritoriul Spaniei, in anul 2004, a unor infractiuni de fals, deturnare de fonduri si inselaciune.

La inceputul lunii august 2013, politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Aeroport International Henri Coanda au intrat in posesia unor informatii cu privire la faptul ca un cetatean spaniol, sub pretextul ca este reprezentant al unei companii aeriene spaniole, recruteaza cetateni romani, in incinta aeroportului, in vederea angajarii ca reprezentanti ai acesteia in Romania.

Avand in vedere faptul ca, respectiva companie aeriana nu mai opereaza pe Aeroportul Henri Coanda, politistii de frontiera au avut suspiciuni cu privire la legalitatea acestui demers si au procedat la efectuarea unor verificari.

Astfel, in data de 08.08.2013, in zona publica a Aeroportului Henri Coanda a fost identificat cetateanul spaniol Sanchez B., in varsta de 40 ani, care purta discutii in vederea "semnarii unui contract de munca" cu o femeie in varsta de 36 ani, cetatean roman, din judetul Ialomita.

In urma identificarii si verificarilor efectuate in baza de date, s-a stabilit ca autoritatile spaniole au emis, in luna iulie 2013, pe numele barbatului, mandat european de arestare, acesta avand de executat o pedeapsa de 6 ani inchisoare, pentru savarsirea in anul 2004, pe teritoriul Spaniei, a unor infractiuni de fals, deturnare de fonduri si inselaciune.

In cadrul primelor cercetari, cetateanul spaniol a declarat ca nu este angajat al unei companii aeriene, dar a recunoscut ca, pe teritoriul Romaniei a recrutat mai multe persoane, cetateni romani, sub pretextul de a-i angaja sa lucreze pe Aeroportul International Henri Coanda, in calitate de reprezentanti ai unei companii aeriene.

Barbatul se intalnea cu potentialii candidati de mai multe ori, la inceput pentru interviu, iar ulterior pentru completarea unor diferite formulare in vederea semnarii contractului de munca. Pentru a nu trezi suspiciuni, barbatul le solicita candidatilor sume mici de bani, sub diferite pretexte pentru realizarea documentatiei necesare in vederea angajarii.

In urma cercetarilor, au fost identificati 8 cetateni romani care i-au platit cetateanului spaniol sume cuprinse intre 70 si 130 euro, pentru a face demersurile de angajare, urmand ca ulterior acestia sa achite alte sume de bani, cu ocazia semnarii contractului de munca, participarea la diferite cursuri de pregatire, bilete de avion etc.

Ca urmare a celor constatate, politistii de frontiera i-au intocmit cetateanului spaniol dosar penal pentru savarsirea infractiunii de inselaciune prin folosirea de calitati mincinoase, fiind prezentat procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, care au emis pe numele acestuia ordonanta de retinere pentru 24 ore.

Totodata, avand in vedere faptul ca pe numele barbatului exista un mandat european de arestare emis de catre autoritatile spaniole, acesta a fost predat lucratorilor din cadrul I.P.J. Ilfov, in vederea luarii masurilor legale.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe