Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

În data 18.05.2020, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 39.000 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 21.700 mijloace de transport (din care 14.500 automarfare). Pe sensul de intrare au fost aproximativ 22.000 persoane cu 11.600 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 17.000 persoane cu 10.100 mijloace de transport.

Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 26.000 de persoane şi 14.200 de mijloace de transport (8.800 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 16.500 de persoane cu 7.800 mijloace de transport. În urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/carantină la locuință de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică 8.310 de persoane. Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: PTF  Nădlac I - 3.714 (din care 921 pe jos), PTF Nădlac II - 1.689, PTF Borş - 2.001, PTF Vărşand - 392, PTF Petea 511 etc.

Menționăm că, încă din timpul weekendului, pentru fluidizarea traficului, în cooperare cu autorităţile de frontieră ungare, traficul de turisme este direcţionat prin alte patru puncte de trecere de la graniţa comună româno-ungară: P.T.F. Nădlac II - judeţul Arad, P.T.F. Borş - judeţul Bihor, P.T.F. Vărşand - judeţul Arad şi PTF Petea - judeţul Satu Mare. 

A fost suplimentat personalul Poliției de Frontieră planificat să desfășoare activităţi la controlul de frontieră, acesta fiind dotat cu terminale mobile pentru efectuarea formalităţilor de frontieră (pentru persoanele care vin pe jos).

Revenim cu precizarea că formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată. 

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în  zonele de competenţă - punctele de trecere şi  “frontiera verde” - poliţiştii de frontieră au constatat:

  • 23 fapte ilegale (12 infracţiuni şi 11 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 37.200 lei;
  • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 9.300 lei.
  • nu s-a permis intrarea în ţară pentru 4 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe