Şeful Gărzii de Frontieră din Polonia, în vizită la Poliţia de Frontieră Română

La invitația domnului chestor principal de poliţie Liviu–Marius Galoş, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, în perioada 25-27 octombrie a.c., o delegaţie a Gărzii de Frontieră din Republica Polonă, condusă de domnul colonel Marek ŁAPIŃSKI, comandant general, a efectuat o vizită oficială la Poliţia de Frontieră Română.

Cu ocazia întrevederii, şefii celor două delegaţii au analizat stadiul şi perspectivele cooperării autorităţii de frontieră române cu Garda de Frontieră din Republica Polonă, rezultatele operative relevante obţinute în urma colaborării prin intermediul Punctelor de Contact, precum şi activităţile desfăşurate şi rezultatele înregistrate pe linia combaterii infracţionalităţii tranfrontaliere.

Poliţia de Frontieră Română a prezentat măsurile întreprinse în vederea combaterii migraţiei ilegale, prin participarea poliţiştilor de frontieră români la misiuni Frontex şi depistarea grupurilor de migraţie ilegală la “frontiera verde”, din perspectiva potenţialelor riscuri la frontiera externă a Uniunii Europene.

Delegaţia polonă a vizitat Centrul de Comanda şi Control al Poliţiei de Frontieră Române, unde se colectează şi procesează informaţiile de la sistemele de supraveghere şi control instalate pe frontieră, în scopul optimizării timpului de răspuns şi al gestionării resurselor la un nivel unitar, precum şi Unitatea Naţională cu Informaţii privind Pasagerii, structură responsabilă cu procesarea datelor despre pasageri, în scopul prevenirii şi combaterii actelor de terorism, infracțiunilor conexe şi la adresa securității naționale, precum şi prevenirii şi înlăturării amenințărilor la adresa securității naționale.

Totodată, oficialii polonezi, însoțiți de o delegaţie a Poliţiei de Frontieră Române, s-au deplasat la Constanţa, pentru a vizita Sistemul Integrat Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR), nava „Ştefan cel Mare” a P.F.R. precum şi Centrul de Pregătire a Personalului Navigant Agigea, din cadrul Gărzii de Coastă.

Cu aceasta ocazie, au fost prezentate activităţile desfăşurate de poliţiştii de frontieră din zona de responsabilitate a Gărzii de Coastă, dotările Poliţiei de Frontieră pe linie de mobilitate navală, precum şi acţiunile întreprinse în vederea securizării frontierelor maritime.

În ultima zi, autorităţile poloneze au vizitat Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Bucureşti – Otopeni, ocazie cu care au asistat la o prezentare a activităţilor specifice de control desfăşurate de poliţiştii de frontieră români. De asemenea, le-au fost prezentate dotările tehnice de care aceştia dispun pe linia verificării documentelor de călătorie, precum şi acţiunile întreprinse în cadrul aeroportului pe linia combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.

Întâlnirea demonstrează voinţa celor două părţi de a intensifica relaţiile de colaborare dintre autorităţile de frontieră din România şi Republica Polonă şi, de asemenea, de a continua cooperarea în cadrul viitoarelor proiecte europene.

  • Şeful Gărzii de Frontieră din Polonia,  în vizită
  • Şeful Gărzii de Frontieră din Polonia,  în vizită
  • Şeful Gărzii de Frontieră din Polonia,  în vizită
  • Şeful Gărzii de Frontieră din Polonia,  în vizită

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe