Șefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună

În data de 31.05.2016, împuternicit inspector general al Politiei de Frontiera Romane, chestor principal de politie Liviu-Marius GALOS s-a întâlnit cu omologul sau ucrainean, general-colonel Viktor NAZARENKO, şeful Administraţiei Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, în cadrul celei de-a VIII –a întâlniri a Împuterniciţilor de frontieră ai României şi Ucrainei.

Activitatea s-a desfăşurat în judeţul Suceava, la invitaţia conducerii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în baza protocoalelor de colaborare dintre autorităţile de frontieră din România şi Ucraina, ce prevăd organizarea unor astfel de activităţi, atât pe teritoriul ţării noastre, cât şi pe teritoriul ţării vecine, pentru a analiza situaţia infracţională înregistrată în acest an la frontiera româno-ucraineană şi a stabili măsuri comune pentru combaterea acesteia.

Cu această ocazie, conducătorii celor două delegaţii au discutat despre situaţia operativă şi modalitatea de supraveghere a frontierei comune, situaţia funcţionării punctelor de trecere a frontierei de stat româno – ucrainene, precum şi modalitatea de aplicare a prevederilor Acordului privind readmisia persoanelor. De asemenea, au examinat eficienţa schimbului de informaţii operative în vederea contracarării activităţii infracţionale, punându-se accent pe îmbunătățirea colaborării prin intermediul Punctului de Contact Porubne.

În cadrul întâlnirii, experții  din cadrul celor două instituții au stabilit pașii necesari pentru urgentarea încheierii "Procedurii comune de acţiune între Garda de Coastă şi Detaşamentul de Grăniceri Izmail privind modul de realizare a schimbului de date şi informaţii pentru sectorul comun Tulcea – Izmail", în scopul eficientizării cooperării şi schimbului de informaţii în timp operativ în supravegherea frontierei maritime.

Totodată, reprezentanţii celor două instituţii au identificat noi metode de cooperare bilaterala între autorităţile de frontieră ale celor două state, fiind semnate mai multe documente:

Planul privind dezvoltarea cooperării instituţiilor de frontieră ale României şi Ucrainei pentru anii 2016 – 2017;

Protocolul între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Administraţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei pentru punerea în aplicare a Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind patrularea comună la frontiera de stat româno-ucraineană;

Protocolul între Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din Ministerul Afacerilor Interne din România şi Administraţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei privind modul de realizare a schimbului de informaţii statistice şi analitice referitoare la situaţia frontierelor de stat ale României şi Ucrainei.

Această întâlnire se înscrie în programul derulat de Poliţia de Frontieră Română în scopul intensificării relaţiilor de colaborare inter-instituţională internaţională în domeniul frontalier, în vederea asigurării securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

  • Şefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună
  • Șefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună
  • Șefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună
  • Șefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună
  • Șefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe