Şefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună

În data de 28.09.2017, la Cernăuţi-Ucraina, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor general de politie Ioan BUDA s-a întâlnit cu omologul sau ucrainean, general-locotenent Petro Olexandrovyci ŢYHYKAL, şeful Administraţiei Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, în cadrul celei de-a IX–a întâlniri a Împuterniciţilor de frontieră ai României şi Ucrainei.

Activitatea s-a desfăşurat la invitaţia conducerii Administraţiei Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, în baza protocoalelor de colaborare dintre autorităţile de frontieră din cele două state, ce prevăd organizarea unor astfel de activităţi, atât pe teritoriul ţării noastre, cât şi pe teritoriul ţării vecine, pentru a analiza situaţia infracţională înregistrată în acest an la frontiera româno-ucraineană şi a stabili măsuri comune pentru combaterea acesteia.

Cu această ocazie, şefii celor două delegaţii au discutat despre situaţia operativă şi modalitatea de supraveghere a frontierei comune, maritime, fluviale şi terestre, situaţia funcţionării punctelor de trecere a frontierei de stat româno – ucrainene, precum şi modalitatea de aplicare a prevederilor Acordului privind readmisia persoanelor. De asemenea, au examinat eficienţa schimbului de informaţii operative în vederea contracarării activităţii infracţionale, punându-se accent pe îmbunătățirea colaborării prin intermediul Punctului de Contact Porubne.

În cadrul întâlnirii, experții din cadrul celor două instituții au stabilit modalitatea de desfăşurare a misiunilor comune de patrulare la frontiera româno-ucraineană, misiuni care au ca scop securizarea frontierei de stat în scopul prevenirii și combaterii criminalității transfrontaliere.

Patrularea comună se realizează, începând cu data de 15 septembrie 2017, de  către echipe mixte de politisti de frontiera români şi ucraineni, atât pe teritoriul României, cât si pe cel al Ucrainei, în baza Acordului încheiat între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind patrularea comună la frontiera de stat româno – ucraineană și a Protocolului încheiat între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române și Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei.

Totodată, reprezentanţii celor două instituţii au stabilit noi metode de cooperare bilaterala între autorităţile de frontieră ale celor două state, fiind semnat Planul privind dezvoltarea cooperării instituţiilor de frontieră ale României şi Ucrainei pentru anul 2018.

Această întâlnire se înscrie în programul derulat de Poliţia de Frontieră Română în scopul intensificării relaţiilor de colaborare inter-instituţională internaţională în domeniul frontalier, în vederea asigurării securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

  • Şefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună
  • Şefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună
  • Şefii Poliţiilor de Frontieră din România şi Ucraina au analizat eficienţa acţiunilor la frontiera comună

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe