Proiect de cercetare și dezvoltare MobilePass, testat la P.T.F. Sculeni

În perioada 16-18 noiembrie 2016, în punctul de trecere aflat la frontiera României cu R. Moldova, P.T.F. Sculeni rutier, are loc o activitate de cercetare coordonată de Institutul Tehnologic din Austria (AIT Austrian Institute of Technology GmbH), prin care se testează proiectul pilot MobilePass - A secure, modular and distributed mobile border control solution for european land border crossing points.

MOBILEPASS a primit finanţare în cadrul Programului Cadru nr. 7 al Uniunii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi demonstraţie în cadrul acordului de grant nr. 608.016. Concentrat pe echipamente mobile avansate pentru punctele de trecere a frontierei terestre, proiectul urmăreşte furnizarea noilor tehnologii pentru dispozitivele mobile care permit autorităţilor de control la frontieră să verifice călătorii europeni, pe cei cu viză şi pe cei din ţările terţe într-un mod confortabil, rapid şi sigur.

Acest proiect de cercetare, coordonat de Institutul Tehnologic din Austria, beneficiază de participarea şi a altor organizaţii din state membre ale UE care activează în domeniile industriei producătoare de sisteme și componente, instituții de cercetare, universități, autorități guvernamentale, autorități pentru protecția datelor, precum și utilizatorii finali, fiind implicați 12 parteneri.

Soluția MobilePass utilizează echipamente de ultimă generație necesare accelerării procedurilor de control la frontiera terestră folosind, în special, dispozitive mobile de verificare a paşaportului: un dispozitiv mobil şi fiabil de citire şi verificare a paşapoartelor, transfer de date wireless securizat pentru verificarea identităţii şi un dispozitiv mobil modular pentru verificarea fără contact a amprentei şi a feţei, în scopul îmbunătăţirii securităţii şi evitării înşelătoriilor.

Participarea călătorilor la aceste teste se face pe bază de voluntariat, astfel că, în conformitate cu legislaţia naţională este necesară obţinerea consimţământului  cetăţeanului. Datele personale sunt stocate în baza de date a proiectului numai pe durata testelor, iar după obținerea și interpretarea rezultatelor testelor, datele vor fi anonimizate. Culegerea acestor date se face numai în scopul unei analize calitative, cu stricta respectare a cerinţelor legale în materie, certificate de autoritățile naționale pentru protecţia datelor cu caracter personal.

În punctul de trecere a frontierei Sculeni rutier se regăsesc materiale informative (flyere) puse la dispoziție de Consorțiul MobilePass. Totodată, personalul Poliţiei de Frontieră Române participă la procesul de demonstrație/ testare a dispozitivului mobil de control la frontieră și furnizează călătorilor clarificările necesare cu privire la scopul acestui proiect.

Pentru crearea condițiilor optime în derularea acestui proiect, Poliția de Frontieră Română, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, a colaborat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

 

  • Proiect de cercetare și dezvoltare MobilePass, testat la
  • Proiect de cercetare și dezvoltare MobilePass, testat la
  • Proiect de cercetare și dezvoltare MobilePass, testat la
  • Proiect de cercetare și dezvoltare MobilePass, testat la
  • Proiect de cercetare și dezvoltare MobilePass, testat la

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe