Poliţia de Frontieră se alătură campaniei “Stop Contrabanda” inițiată de British American Tobacco

„Stop Contrabanda”, campania desfăşurată de British American Tobacco, se bucură, începând cu această lună, de sprijinul Poliţiei de Frontieră Române. Poliția de Frontieră Română va furniza direct datele privind capturile de țigări, care vor fi disponibile în timp real pe website-ul www.stopcontrabanda.ro.

Parteneriatul dintre Poliţia de Frontieră Română şi campania “Stop Contrabanda” reprezintă un pas important în demersul de informare publică privind lupta autorităţilor împotriva contrabandei cu ţigări.

„Ne bucură faptul că una dintre principalele instituții specializate în prevenirea şi eliminarea criminalităţii transfrontaliere ni se alătură în eforturile de transparentizare a acțiunilor întreprinse de autorități în lupta cu traficul ilicit de țigări. Acest lucru este cu atât mai important cu cât există permanent amenințarea escaladării contrabandei, ca urmare a impredictibilității fiscale și a instabilității politice, care pot afecta coerența și performanța instituțională”, a declarat Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs în cadrul British American Tobacco.

“Având în vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Poliţia de Frontieră Română a întreprins si va continua să aplice, independent sau împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu ţigarete. Dovadă stau zecile de grupuri infracţionale anihilate de Poliţia de Frontieră si cele peste 25 de milioane pachete de ţigarete de contrabandă, a caror valoare depăşeste 50 milioane euro, confiscate de poliţiştii de frontieră numai în ultimii 3 ani.

Consider că acest parteneriat cu un important reprezentant al mediului privat este un pas înainte al institutiei în lupta impotriva contrabandei şi in special a traficului ilicit de ţigarete si contrafacerii.

Expertiza, consultanţa şi sprijinul BAT România sunt necesare pentru eficientizarea şi finalizarea acţiunilor pe care poliţiştii de frontieră le întreprind in domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilegal şi depistării ţigaretelor contrafăcute care pot pune în pericol siguranţa consumatorilor, fapt pentru care acest parteneriat deschide perspectiva dezvoltării cooperării cu reprezentanţii producătorilor de ţigarete, în beneficiul cetăţenilor, în slujba cărora ne desfăşurăm activitatea”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul general Ioan BUDA.

În cele patru luni de la debutul campaniei “Stop Contrabanda”, autorităţile române au capturat peste 50 de milioane de ţigarete, au reţinut 320 de persoane şi au confiscat peste 100 de vehicule folosite la transportul mărfurilor de contrabandă. Valoarea totală a bunurilor confiscate se ridică la peste 35 milioane de lei. Datele sunt disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro.

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
  • În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro (aprox. 21,6 miliarde de lei).
  • Piața neagră a crescut cu 27% între 2011 și 2016.
  • În primele 5 luni ale anului 2017, Poliţia de Frontieră a descoperit, în timpul acţiunilor desfăşurate în zona de competenţă (în punctele de frontieră si zona cuprinsă de la frontieră până la 30 km în interiorul ţării) 291.500 pachete ţigări cu o valoare de peste 12,2 milioane lei, 472,33 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 16 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 78 persoane.
  • În anul 2016, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 4,5 milioane pachete ţigări, cu o valoare de peste 39,7 milioane lei, 221,5 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 47 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 304 persoane.

CONTACT:

Cătălin Cîndea, Senior Communication Manager, British American Tobacco România

E:mail: catalin_alexandru_cindea@bat.com, telefon: 0727.209.624

Fabian Bădilă, Seful Centrului de Informare si Relatii Publice IGPF

Email: presa.igpf@mai.gov.ro, telefon: 0743137434

  • Poliţia de Frontieră se alătură campaniei “Stop Contrabanda” inițiată de British American Tobacco

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe