Peste 50 de persoane, dintre care 13 copii, salvate de poliţiştii de frontieră români în Marea Egee


Polițiștii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflați în misiune FRONTEX în cadrul Operaţiunii Maritime Comune "EPN POSEIDON  SEA", au salvat 52 de persoane, dintre care 13 copii, care erau pe o ambarcațiune ce risca să se scufunde în apele Mării Egee. Persoanele salvate au fost transportate în Portul din Chios și predate în siguranță autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice.

La sfârșitul săptămânii trecute, echipajul navei MAI 1102, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operațiunii Comune "EPN POSEIDON SEA", coordonată de Agenția FRONTEX, a primit o solicitare de intervenție referitoare la existența unei ambarcațiuni gonflabile, supraîncărcată cu persoane, care se indrepta spre apele teritoriale ale Greciei, fiind în pericol de scufundare în Marea Egee.

Nava Politiei de Frontiera Romane s-a deplasat spre locul interventiei si a identificat barca gonflabila semnalată, pe care se aflau zeci de persoane.

După evaluarea situației la fața locului și având în vedere supraaglomerarea ambarcațiunii și riscul de a se scufunda, polițiștii de frontieră români au început acțiunea de salvare. La bordul navei au fost transbordate 52 de persoane, 17 de bărbați, 22 femei și 13 copii, care au declarat că provin din Siria, Kuweit, Arabia Saudita si Palestina.

Polițiștii de frontieră  le-au oferit asistență,  iar câteva ore mai târziu, toate persoanele au fost debarcate în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistență medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De la începutul detașării în Grecia (ianuarie 2017), alături de echipajele celorlalte nave aparținând statelor membre ale U.E., detașate de Agenția Frontex în Grecia, în cadrul Operațiunii Comune „EPN POSEIDON SEA”, polițiștii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă au salvat 676 persoane care se aflau in pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Informații de Background

Timp de 4 luni, începând cu 1 ianuarie a.c., nava maritimă de patrulare MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, desfăşoară, în cadrul Operațiunii Comune "EPN POSEIDON SEA", misiuni de supraveghere (patrulare, cercetare, căutare şi salvare) la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în Marea Egee, alături de celelalte state membre U.E. participante la misiune.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi operaţiuni comune, Poliţia de Frontieră a detaşat în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare - I.C.C. din Atena doi ofiţeri de legătură, care menţin permanent legătura între nava maritimă detaşată de P.F.R. pe teritoriul Greciei şi Centrul Operaţional de Coordonare al I.G.P.F, precum şi între nava maritimă şi reprezentanţii Sectorului Operaţiuni Maritime din cadrul Agenţiei FRONTEX.

Menționăm faptul că Operațiunea ”Poseidon Sea”, la care iau parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

  • Peste 50 de persoane, dintre care 13 copii, salvate de poliţiştii de frontieră români în Marea Egee
  • Peste 50 de persoane, dintre care 13 copii, salvate de poliţiştii de frontieră români în Marea Egee

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe