Peste 25 tone de peste si 63 de kilometri de plase monofilament confiscate de politistii de frontiera, in primele 10 luni ale anului 2015

   In primele zece luni ale anului 2015, in urma activitatilor desfasurate pe linia prevenirii si combaterii braconajului piscicol, politistii de frontiera au confiscat 25.247 kg peste din diferite specii, pe care diverse persoane le detineau fara a poseda documente de provenienta ori le obtinusera prin practicarea ilegala a pescuitului.
De asemenea, au fost retinute 103 ambarcatiuni si 63 motoare, 63.150 m plase de pescuit monofilament si 850 unelte de pescuit (printre care si dispozitive electrice confectionate artizanal).

Pe numele persoanelor care au incalcat legislatia in domeniu, in functie de gravitatea faptei, au fost intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunii de braconaj piscicol ori au fost aplicate sanctiuni contraventionale.

Astfel, in perioada 01.01. - 31.10.2015, lucratorii nostri au constatat, in zonele de frontiera, 941 infractiuni de braconaj piscicol si au aplicat 1.171 contraventii, valoarea amenzilor aplicate fiind de 234.950 lei.

Mentionam ca Politia de Frontiera Romana va continua sa desfasoare activitati specifice, independent sau in cooperare cu autoritatile abilitate in domeniu, pentru contracararea acestui fenomen, folosind echipamentele tehnice din dotare si organizand filtre de control in zonele de competenta.

Dintre cazurile mai reprezentative, mentionam:

Pescador si unelte de pescuit in valoare de 80.000 euro si 6,5 tone de rapana confiscate de politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta

In data 20.10.2015, politistii de frontiera din cadrul Grupului de Nave Constanta, aflati in misiune pe raza Portului Turistic Tomis, au efectuat controlul unei ambarcatiuni tip pescador sub pavilion Romania, care tocmai se intorsese din largul Marii Negre. La bordul navei se aflau sapte barbati, cu varste cuprinse intre 28 si 59 de ani, un cetatean turc si sase cetateni romani.
In urma controlului documentelor prezentate de comandantul pescadorului, cetateanul roman I.A., in varsta de 28 ani, a rezultat faptul ca trei dintre persoanele aflate la bord nu figurau pe lista cu echipajul ca operatori/pescari autorizati si nici ca pasageri, fapt care contravine prevederilor legale.
In continuarea cercetarilor, politistii de frontiera au descoperit in ambarcatiune cantitatea de 6.442 kilograme de rapana, ce fusese pescuita de persoane care nu indeplineau conditiile legale, fapt pentru care a fost ridicata in vederea confiscarii si predata spre valorificare unei societati comerciale de profil conform procedurilor legale.
In urma actiunii, lucratorii nostri au indisponibilizat pescadorul precum si toata aparatura, ansamblele, subansamblele si uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, bunuri evaluate la aproximativ 80.000 de euro.
In cauza, politistii de frontiera au efectuat cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de "pescuit comercial sau sportiv fara licenta sau autorizatie de pescuit", "detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit" si "detinerea si folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial.

Peste doua tone de peste confiscate de politistii de frontiera constanteni

In data de 25.04.2015, in jurul orei 23.10, politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Cernavoda - Garda de Coasta au oprit pentru control, in zona de competenta, un autovehicul marca Mercedes, inmatriculat in Bucuresti, condus de cetateanul roman F.N., in varsta de 50 de ani.
Conducatorul auto a declarat politistilor de frontiera ca transporta, diferite cantitati de puiet din specia crap.
In urma controlului, in primele trei compartimente ale masinii construita special pentru transport peste, au fost descoperite cantitati de peste din specia specificata conform declaratiei si documentelor justificative prezentate, iar in celelalte trei compartimente au fost identificate 1.687,4 kilograme peste din specia crap de dimensiune mare, 510 kilograme peste din specia somn si 7 kilograme peste specia salau.
Pentru cele 2.204,4 kilograme de peste conducatorul auto nu poseda documente de provenienta si transport, astfel incat intreaga cantitate de peste i-a fost ridicata in vederea continuarii cercetarilor si lasata in custodie unei societati comerciale din orasul Harsova.
Politistii de frontiera au intocmit in cauza lucrare penala pentru savarsirea infractiunii de "detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste".

Aproximativ o tona si jumatate de peste din speciile calcan si rechin confiscate de politistii de frontiera constanteni

In data de 18.01.2015, in jurul orei 12.00, politistii de frontiera din cadrul G.N. Constanta au oprit pentru control o autoutilitara marca Mercedes model Sprinter, inmatriculata in R. Bulgaria, in care se aflau doua persoane de sex masculin.
In urma controlului autoutilitarei a fost gasita cantitatea de 390,25 kilograme peste din specia calcan, pentru care cele doua persoane, conducatorul autoutilitarei, cetateanul bulgar P. Chanyo, in varsta de 69 ani si cetateanul turc A. Aydin de 39 ani, au prezentat documente de transport pentru alte cantitati de peste decat cea aflata in autoutilitara.
Cei doi barbati au declarat ca au achizitionat pestele de la comandantul unui pescador sub pavilion Romania, aflat in Portul Turistic Tomis, cu scopul de a-l transporta in R. Bulgaria.
Ca urmare, politistii de frontiera au extins cercetarile, depistand la bordul pescadorului cantitatea de 905 kilograme peste din specia rechin, care fusese procesata fara autorizatie de membrii echipajului.
La actiunea politistilor de frontiera constanteni au mai participat reprezentanti ai Directiei Sanitar Veterinara Constanta si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, care au constatat faptul ca 392 kilograme de peste din specia rechin erau improprii consumului.
Politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii autoutilitara, precum si cantitatea de 390,25 kilograme peste din specia calcan si 905 kilograme din specia rechin, iar in cauza au fost efectuate cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de procesare fara drept a produselor obtinute din pescuit si acvacultura si detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor sau produselor din peste.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe