Pescador turcesc retinut cu focuri de arma

Politistii de frontiera din cadrul Grupului de Nave Constanta au depistat, la aproximativ 60 mile marine de Mangalia, un pescador sub pavilion Turcia, suspect de activitati de pescuit ilegal in apele teritoriale romanesti.

Azi dimineata, in jurul orei 4.50, nava MAI 1101 din cadrul Grupului de Nave Constanta, a depistat, la distanta de 60 mile marine, in dreptul localitatii Mangalia, o nava de pescuit, pavilion Turcia, la bordul careia au fost observate plase de pescuit.

In conformitate cu legislatia in vigoare, politistii de frontiera au solicitat navei oprirea pentru control.

Cum aceasta nu s-a supus solicitarii, s-a aplicat procedura specifica acestor situatii, folosindu-se mijloacele legale de stabilire a legaturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice si semnale radio, urmate de somatii conform legii.

Pescadorul nu s-a supus somatiilor, continuandu-si drumul spre sud, timp in care politistii de frontiera au observat cum membrii echpajului aruncau diverse obiecte peste bord, suspecte a fi plase de pescuit industrial.

Ulterior, pentru retinerea pescadorului, echipajul politiei de frontiera a folosit gradual armamentul din dotare, in confomitate cu prevederile legale in vigoare, executandu-se serii de focuri de avertisment si ulterior deschizandu-se focul in plin, asupra navei, fiind trase 140 cartuse cal. 7.62 mm. si 200 cartuse 14,5 mm.

La ora 5.50, pescadorul s-a supus solicitarii navei politiei de frontiera si sub escorta acesteia, a inceput deplasarea catre portul Constanta.

In urma executarii focului asupra pescadorului nu s-a inregistrat incendiu la bord, respectiv nicio persoana nu a fost ranita.

In cursul acestei seri, pescadorul turcesc "AMES SAKIR REIS", impreuna cu membrii echpajului va fi adus in Portul Constanta.

Ca urmare a celor constatate membrii echipajului vor fi cercetati pentru savarsirea infractiunilor de nedetinere a licentei / autorizatiei de pescuit pentru nave si ambarcatiuni, detinerea sau folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a altor tipuri de unelte de pescuit comercial. Cercetarile continua, la finalizare urmand a fi aplicate masurile legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe