Pescadoare turcesti retinute cu focuri de arma de politstii de frontiera constanteni

Politistii de frontiera din cadrul Grupului de Nave Constanta au desfasurat, in cursul zilei de ieri, mai multe actiuni pe linia combaterii braconajului piscicol in zona apelor teritoriale romanesti.
In urma desfasurarii de actiunilor specifice au fost depistate doua nave care efectuau activitati de pescuit ilegale.
Pentru retinerea unei dintre ele, politistii de frontiera au fost nevoiti sa execute, in plan vertical, 15 focuri cu cartuse de manevra.

Ieri, in jurul orei 18.30, nava MAI 1101 a depistat la o distanta de aproximativ 60 mile marine de zona Sfantu Gheorghe o nava de pescuit care la momentul interceptarii avea arborat pavilionul romanesc, iar pe bordajul navei era inscriptionat numele KARACA-2.
Nava a fost retinuta si adusa in Portul Constanta pentru verificari. La bord se afla un echipaj format din 14 persoane care nu posedau documente de identitate si care au declarat ca sunt cetateni turci. Comandantul navei a declarat ca nava este inregistrata in R. Ucraina, insa actele care atesta acest lucru sunt la Istanbul. La controlul efectuat la bord au fost identificate plase de pescuit calcan, materiale de depozitare peste (cutii si gheata).
In prezent, echipa complexa de cercetare aflata la fata locului, alcatuita din politisti de frontiera, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru piscicultura si Acvacultura, filiala Constanta si reprezentanti ai Capitaniei zonale Constanta executa verificari la bordul navei.
Comandantul navei este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de arborare fara drept a pavilionului roman si de arborare fara drept a pavilionului unei alte tari decat cel inscris in actul de nationalitate si pentru savarsirea infractiunii de nedetinere a licentei de pescuit si a autorizatiei de pescuit pentru nave si ambarcatiuni, documente eliberate de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.

O alta actiune cu acelasi specific a fost defasurata de catre Nava MAI 1104, care a interceptat o nava de pescuit ce avea inscriptionat pe bordaj numele CAPTAN SEYFULLAH OGULLARY si care lansa plase de pescuit intr-o zona situata in apele teritoriale romanesti, la o distanta de aproximativ 66 mile marine de tarmul romanesc, zona Tuzla.
La solicitarea navei Politiei de Frontiera, pescadorul respectiv nu a raspuns solicitarii pentru controlul de identificare si a fost necesara utilizarea somatiilor prin radio, voce si semnale luminoase (racheta de semnalizare), dupa care in urma refuzului navei de a opri pentru control, au fost executate, in plan vertical, 15 focuri cu cartuse de manevra, cal. 7,62 mm.
In urma efectuarii somatiilor, pescadorul s-a oprit, s-a efectuat un control preliminar la bord, unde au fost gasite mai multe plase pescaresti si materiale pentru depozitare a pestelui, cutii si gheata.
In prezent, nava este escortata spre portul Constanta pentru verificari. Nici in acest caz comandantul navei nu a putut prezenta documentele legale (licenta si autorizatie de pescuit), pentru activitati de pescuit comercial in apele teritoriale romanesti.

In ambele cazuri vor fi efectuate verificari si in ceeea ce priveste dimensiunile legale ale plaselor de pescuit utilizate sau aflate la bordul navelor.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe