Patru calauze ucrainene si sase cetateni afgani, opriti la frontiera de nord a tarii

In cadrul unei actiuni pe linia combaterii migratiei ilegale, politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei au depistat, pe raza localitatii de frontiera Sarasau, jud. Maramures, patru cetateni ucraineni care intentionau sa transporte, in Austria, sase cetateni afgani. Cetatenii ucraineni sunt cercetati pentru trafic de migranti si cetatenii afgani au fost predati, in baza acordului de readmisie, autoritatilor statului vecin.

Ieri, 2 septembrie a.c., in baza unor date detinute la nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei, politistii de frontiera au declansat o actiune pe linia combaterii migratiei ilegale pe raza jud. Maramures.

Astfel, pe timpul actiunii, in jurul orei 20.00, lucratorii din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Sarasau, jud. Maramures, au identificat si oprit in trafic, pe raza localitatii Sarasau, respectiv la intrarea in Sighetu Marmatiei, trei autoturisme despre care existau date ca transporta cetateni de origine afro-asiatica.

La controlul masinilor, un BMW inmatriculat in Polonia, condus de cetateanul ucrainean Vasyl S., de 25 ani si un autoturism marca Skoda Octavia, inmatriculat in Slovacia, condus de cetateanul ucrainean Vasyl L., de 32 ani, s-a constatat ca in acestea se aflau ca pasageri sase persoane, cinci de sex masculin si una de sex feminin, care nu vorbeau limba romana si nici ucraineana.

Cel de-al treilea autoturism, un Volkswagen Passat, inmatriculat in Slovacia, era condus de un cetatean ucrainean Ivan G,. de 31 de ani, alaturi de care calatorea Igor J., de 35 de ani, cu dubla cetatenie maghiara si ucraineana.

Pentru continuarea cercetarilor, cele trei autoturisme impreuna cu persoanele in cauza au fost conduse la sediul politiei de frontiera.

In urma verificarilor efectuate, s-a stabilit ca cei sase pasageri, toti cetateni afgani, cu varste cuprinse intre 15-45 de ani, au fost preluati din apropierea frontierei cu Ucraina de catre cetatenii ucraineni care au intrat legal in Romania prin P.T.F. Sighet, cu scopul de a-i calauzi si transporta spre o tara din Spatiul Schengen. Cel de-al treilea autoturism avea rol de antemergator.

Drept urmare, conform acordului dintre Romania si Ucraina, cetatenii afgani au fost predati autoritatilor de frontiera ucrainene, iar cei 4 cetateni ucraineni sunt cercetati de catre politistii de frontiera pentru savarsirea infractiunii de trafic pe migranti.

Cercetarile sunt continuate sub coordonarea procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, in vederea dispunerii masurilor legale ce se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe