Grupare infractionala specializata in infractiuni informatice, destructurata de politistii de frontiera si procurorii DIICOT

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Galati impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Galati cu sprijinul Politiei de Frontiera, avand suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale au desfasurat mai multe activitati in scopul destructurarii unei grupari infractionale organizate specializata in infractiuni informatice.

Procurorii au dispus prin Ordonantele din data de 30.10.2014 retinerea pentru o perioada de 24 de ore, a patru inculpati pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori in forma continuata, tentativa la acces ilegal la un sistem informatic, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plata, tentativa la efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos.

Instanta a dispus arestarea preventiva fata de trei inculpati pentru 30 de zile.

In data de 29.10.2014, inculpatii C. C., L.M. si U.I. au fost depistati in Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche, jud. Constanta, pe sensul de intrare dinspre Bulgaria, cu ocazia controlului de frontiera, avand asupra lor dispozitive hardware destinate clonarii cardurilor, aproximativ 400 de carduri precum si alte bunuri folosite in activitatea infractionala.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu luna septembrie 2014, inculpatii, constituiti intr-un grup infractional organizat, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, au detinut echipamente hardware si software in scopul falsificarii instrumentelor de plata, iar in data de 20.06.2014 unul dintre inculpati a incercat sa retraga numerar de la un ATM de pe raza municipiului Galati, folosind un card falsificat.

De asemenea, exista suspiciunea ca o parte din inculpati se ocupau de montarea la bancomate pe teritoriul Turciei de dispozitive de tip skimmer, ce asigurau accesul fara drept la datele informatice de pe carduri bancare autentice si foloseau carduri bancare falsificate pentru retrageri de numerar pe teritoriul Turciei.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.

Comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe