Focuri de arma pentru retinerea, in larg, a unui pescador turcesc

Politistii de frontiera din cadrul Grupului de Nave al Sectorului Constanta au depistat, la aproximativ 65 mile marine de Constanta, un pescador sub pavilion Turcia, suspect de activitati de pescuit ilegal in apele teritoriale romanesti.

In seara zilei de 09.01. a.c., in baza unui plan de actiune pentru combaterea braconajului ilegal in apele maritime nationale, nava MAI 1104 din cadrul Grupului de Nave Constanta, a depistat, la distanta de 65 mile marine (130 km.), in dreptul localitatii Midia, o nava de pescuit, pavilion Turcia, la bordul careia au fost observate unelte de pescuit.

In conformitate cu legislatia in vigoare, politistii de frontiera au solicitat navei oprirea pentru control. Cum aceasta nu s-a supus solicitarii, s-a aplicat procedura specifica acestor situatii, folosindu-se mijloacele legale de stabilire a legaturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice si semnale radio, urmate de somatii conform legii, ulterior executandu-se doua serii de focuri de avertisment.

La ora 23.46, pescadorul s-a supus solicitarii navei politiei de frontiera si sub escorta acesteia, a inceput deplasarea catre portul Constanta.

Pe parcursul deplasarii, pescadorul turcesc a incercat sa paraseasca directia de deplasare stabilita, nava MAI 1104 fiind nevoita sa utilizeze din nou armamentul de bord, fiind efectuat un foc de avertisment printr-o serie scurta de 5 cartuse cal. 14,5 mm. de manevra, foc in plan vertical, pescadorul turcesc conformandu-se deplasarii catre portul Constanta.

In data de 10.01.2009 orele 15.40, pescadorul turcesc "UYGUNGOR", cu 8 membri de echipaj, toti cetateni turci, a fost adus in portul Constanta. In urma controlului efectuat de politistii de frontiera, la bordul navei au fost descoperite unelte de pescuit industrial. Din verificari s-a stabilit ca cetateanul turc D. Hasbi, in varsta de 39 ani, in calitate de comandant al navei, nu avea licenta sau autorizatie pentru pescuit si nici documente legale pentru conducerea navei.

Politistii de frontiera i-au intocmit comandantului navei dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de nedetinere a licentei / autorizatiei de pescuit pentru nave si ambarcatiuni, detinerea sau folosirea la pescuit de csaatre persoane neautorizate a altor tipuri de unelte de pescuit comercial si conducerea unei nave fara brevet sau certificate de capacitate. Cercetarile continua, la finalizare urmand a fi aplicate masurile legale ce se impun.

Mentionam ca la data de 11.02.2007, pescadorul a mai fost retinut de catre o nava de patrulare a Grupului de Nave Mangalia, pentru pescuit fara licenta in perioada de prohibitie si folosirea unor tipuri de unelte de pescuit neautorizate.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe