Cooperare internaţională pentru destructurarea unui grup infracţional implicat în producerea clandestină a ţigărilor

În cadrul cooperării internaționale, Poliţia de Frontieră Română, prin structurile specializate, a oferit sprijin la destructurarea unui grup infracțional, format din 22 membri, majoritatea cetățeni din Republica Moldova, implicat în producerea clandestină a țigărilor pe teritoriul Republicii Cehia.

Operațiunea de amploare a implicat autorităţi din mai multe state, a dus la o captură de aproximativ 17.700.000 țigări produse clandestin și peste 11.000 kg de tutun, pe teritoriul statului european. Țigările contrafăcute erau produse în Republica Cehia și livrate ulterior în diverse țări ale Uniunii Europene (Germania, România, Polonia, Franța etc.).

Fabrica de producere clandestină a țigărilor se afla în Cehia, la locaţiile identificate fiind descoperite mai multe linii clandestine care asigurau întreg procesul de contrafacere (mărunţirea tutunului, producerea, aplicarea filtrului, ambalarea etc.) a țigărilor cu filtru.

De asemenea, au avut loc descinderi pe teritoriul mai multor state, unde au fost obținute probe suplimentare cu privire la activități infracționale derulate de persoanele implicate, inclusiv înscrisuri, piese pentru utilajele de producere a țigărilor, matrice pentru aplicarea inscripției pe țigări, telefoane mobile, precum şi diverse alte sume de bani.

La operațiune au participat autorităţi din Republica Moldova, experții Misiunii EUBAM, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române și ofițerii vamali din cadrul Secției de Investigații ai Direcției Generale a Vămilor a Republicii Cehia.

Infracțiunea fiind comisă în Cehia, persoanele implicate urmează să fie cercetate pe teritoriul acestui stat.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe