Comunicat


In data de 19 februarie 2014, a avut loc sedinta de lansare a proiectului Schimbul de tablouri situationale ale sectiunilor de frontiera externa vecina intre Centrele Operationale ale Politiei de Frontiera Romane si Bulgare (HOME / 2012 / EBFX / CA / 2018) aplicat de Politia de Frontiera Romana in parteneriat cu Directoratul General pentru Politie de Frontiera din Bulgaria, in cadrul Fondului pentru Frontierele Externe - Community Actions 2012.

Bugetul proiectului este de 449.134,64 euro, din care contributia Uniunii Europene de 404.221,18 euro (90%) si contributia comuna a celor doua state partenere de 44.913,46 euro (10%). Perioada de implementare a proiectului a inceput la 1 ianuarie 2014 si se va termina la 31 decembrie 2015.

Proiectul urmareste indeplinirea cerintelor stipulate in Art. 9.9 al Regulamentului nr. 1052 / 2013 al Parlamentului si al Consiliului, pentru instituirea Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor (EUROSUR), prin intarirea schimbul de informatii privitoare la evenimentele inregistrate la frontierele externe vecine (frontiera cu Serbia si frontiera la Marea Neagra), intre cele doua state membre si partenere EUROSUR, Romania si Bulgaria.

Prin implementarea acestui proiect se au in vedere:

Realizarea in mod dinamic a schimbului de informatii privind evenimentele ce se petrec la frontiera externa vecina la Marea Neagra si pe fluviul Dunarea - prin intermediul Centrelor Operationale de Coordonare corespondente la nivel teritorial Timisoara - Vidin, Giurgiu - Ruse, Constanta - Burgas. Dotarea structurilor Politiilor de Frontiera Romane si Bulgare, cu responsabilitati de supraveghere a frontierelor externe, cu echipamentele tehnice necesare pentru analiza informatiilor implementate in aplicatia EUROSUR si pentru realizarea schimbului direct de informatii cu structura corespondenta de la nivel teritorial din statul vecin. Dezvoltarea unui sistem de video-conferinta pentru schimbul operativ de informatii intre Centrele Nationale de Coordonare ale celor doua state membre, intre Centrele Nationale si Centrele Operationale subordonate de la nivel teritorial, precum si intre Centrele Operationale de la nivel teritorial, corespondente, cu competente la sectiunile comune de frontiera. Pregatirea, din punct de vedere operativ si tehnic, a personalului structurilor teritoriale ale politiilor de frontiera romane si bulgare, care vor utiliza aplicatia; Crearea unui set de proceduri comune de lucru, sub forma unui manual, pentru personalul implicat in utilizarea aplicatiei.

La sedinta de lansare a proiectului au participat reprezentanti ai celor doua institutii partenere din Romania si Bulgaria, ai Agentiei Europene FRONTEX, ai structurilor teritoriale ale Politiei de Frontiera implicate in proiect, precum si alti invitati din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe