Braconieri turci depistaţi de poliţiştii de frontieră în Marea Neagră, trimişi în judecată pentru pescuit ilegal


Astăzi, 16.06. a.c., Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi marinarii turci, A.D., în vârstă de 59 de ani şi I.T., de 38 de ani, comandantul şi secundul unui pescador sub pavilion Turcia, reţinuţi în data de 22.05.2016, când au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă braconând în apele Mării Negre, în Zona Economică Exclusivă a României.

În data de 21.05.2016, în baza informaţiilor obţinute de poliţiştii de frontieră de la SCOMAR, o navă a Gărzii de Coastă a identificat pe Marea Neagră o ambarcaţiune suspectă de activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Pescadorul, având  şapte cetăţeni turci la bord, s-a supus somaţiilor legale ale poliţiştilor de frontieră de pe nava MAI 0201, la bordul acestuia fiind descoperite  peste 230 kilograme de peşte din specia calcan în stare proaspătă şi plase de pescuit tip setcă în lungime de aproximativ 1.200 de metri. Poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării pescadorul Mehmetoglu 2, evaluat la aproximativ 14.500 de euro şi 20 de plase de pescuit în lungime totală de 1.200 metri, în valoare de 4.000 lei. Întreaga cantitate de peşte (233 kilograme calcan), în valoare totală de 7.075 lei, a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.

Cercetările au fost preluate de un procuror investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, doi dintre marinarii turci, comandantul şi secundul pescadorului, fiind cercetaţi în stare de arest preventiv pentru 30 zile, ceilalţi cinci fiind cercetaţi în stare de libertate.

Sub îndrumarea procurorului învestit în cauza, au fost continuate cercetările în apele Mării Negre, în zona în care a fost depistat pescadorul turcesc. Astfel, poliţiştii de frontieră în colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, dotaţi cu utilaje specifice, au găsit abandonate, la 60 de metri adâncime, aproximativ 18.700 metri plase de pescuit de tip setcă pentru calcan, cu captură de peşte şi 8 ancore metalice, care au fost ridicate în vederea confiscării, peştele fiind predat unor societăţi comerciale de profil.

Cei doi au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unei nave de către o persoană fără brevet, încredinţarea cu ştiinţă a conducerii navei unei persoane fără brevet, punere în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă, fapte prevăzute şi sancţionate Legea 191/2003, fals privind identitatea, Cod Penal, pescuit comercial fără autorizație, pescuit comercial în perioada de prohibiţie, deţinere fără documente legale a peştelui obținut din pescuit, folosire la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 23/2008, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunilor de pescuit comercial fără autorizație, pescuit comercial în perioada de prohibiţie, deţinerea fără documente legale a peştelui obținut din pescuit, folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 23/2008, orice formă de capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic și capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele nr 4 a și 4 b cu metodele și mijloacele prevăzute în anexa numărul 6, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 57/2007, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunilor de orice formă de capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic și capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele nr 4 a și 4 b cu metodele și mijloacele prevăzute în anexa numărul 6, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 57/2007.

  • Braconieri turci depistaţi de poliţiştii de frontieră în Marea Neagră, trimişi în judecată pentru pescuit ilegal

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe