Analiza activității Gărzii de Coastă în semestrul I 2018

În data de 23.07.2018, începând cu ora 10.00, în Portul Constanța la bordul navei MAI 0201, a avut loc o conferință de presă în care directorul împuternicit al Gărzii de Coastă, comisar șef de poliție Cicu Laurențiu-Cristian a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în primul semestru al anului 2018. Prima jumătate a anului 2018 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române - controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească. De asemenea, în a doua parte a evenimentului s-a desfășurat un exercițiu privind combaterea migrației ilegale la Marea Neagră, la care au participat alte două mijloace de mobilitate navală din dotarea Gărzii de Coastă.

Valori de trafic

În primele șase luni ale anului 2018, la Punctele de Trecere a Frontierei cu specific rutier din competența Gărzii de Coastă s-au înregistrat următoarele valori de trafic: aproximativ 1.018.760 persoane, din care peste 702.460 cetăţeni U.E. şi 316.300 cetăţeni non-UE  și 302.560 mijloace de transport.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în primul semestru al anului 2018, au fost constatate 383 infracţiuni și au fost aplicate 346 contravenţii cu o valoare de 185.715 lei.

Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi

Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.

În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 11 cazuri de migrație ilegală, la frontiera terestră în care au fost depistați 47 cetăţeni străini, proveniţi din state terţe, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat. 

În privinţa traficului de migranţi, au fost înregistrate 3 cazuri în care au fost implicați 12 facilitatori (9 Moldova, 2 Turcia și unul din Bulgaria) care au facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a 32 migranţi.

Caz semnificativ:

Cinci cetățeni sirieni, călăuziți de un cetățean turc, depistați la frontiera cu Bulgaria

În data de 18.04.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov, județul Constanța, au depistat, în zona trecerii cu bacul din localitatea Ostrov, șase persoane care se deplasau pe jos spre interiorul țării. 
Deoarece persoanele în cauză nu îşi justificau prezenţa în zonă, acestea au fost duse la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov pentru continuarea cercetărilor.
În cadrul verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că era vorba despre cetățeanul turc B.I., în vârstă de 39 de ani și o persoană de sex feminin, cetățeanul sirian R.Z., în vârstă de 36 de ani cu cei patru copii ai săi, având vârste cuprinse între 1 și 10 ani . De asemenea, s-a mai stabilit că cetățeanul  turc, care a  intrat legal în țară, urma să-i călăuzească pe cetățenii sirieni până într-un stat din vestul Europei.
În cauză, poliţiştii de frontieră, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățeanul sirian și trafic de migranți pentru cetățeanul turc, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Totodată, în baza protocolului româno-bulgar, cetăţenii sirieni au fost predați către autorităţile bulgare, pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale.

 Combaterea contrabandei cu țigări și tutun

În perioada analizată au fost înregistrate 17 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 42 de persoane. Poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 138.370 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de peste 1.370.000  lei.

 Caz semnificativ:

Peste 91.900 de pachete cu țigări de contrabandă descoperite în urma unor percheziţii domiciliare

În perioada noiembrie 2017 - aprilie 2018, în urma activităţilor informativ-operative desfăşurate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Serviciul Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, împreună cu lucrători din cadrul S.C.M.I.I.T. al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu sprijinul S.T.P.F. Constanța, s-a stabilit că mai multe persoane de pe raza judeţului Constanţa au ca principală preocupare contrabanda cu ţigări, sens în care s-au desfășurat mai multe activități specifice în vederea documentării cazului.
Astfel, în data de 05.05.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au oprit în trafic, în municipiul Constanţa, o autoutilitară în care se aflau doi cetăţeni români, în vârstă de 32 și 52 de ani, domiciliați pe raza judeţului Constanţa, despre care existau date și informații că sunt implicați în activităţi de contrabandă cu țigări. Deoarece în autovehicul au fost identificate baxuri ce conțineau pachete cu țigări fără marcaje fiscale, bărbații au fost duși la sediul Gărzii de Coastă, în vederea continuării cercetărilor.
Totodată, poliţiştii de frontieră, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au pus în aplicare zece mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța - Secția Penală, la mai multe imobile de pe raza judeţului Constanţa, în vederea identificării și a altor cantități de țigarete provenite din contrabandă.
Astfel, în urma efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate și ridicate în vederea confiscării următoarele bunuri și valori: 91.912 pachete cu ţigări de contrabandă mărcile Palace, Rothmans, Fast, Elegance, Ashima, Marble, Assos, Compliment şi Goldengate, în valoare estimată de 919.120 lei, au fost indisponibilizate opt autoturisme, evaluate la 270.000 lei, articole electronice în valoare de 8.000 lei şi  diferite sume de bani.

Combaterea traficului cu bunuri contrafăcute şi nedeclarate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa, astfel în primul semestru al anului 2018 au fost înregistrate 31 cazuri în care au fost implicate 34 persoane, cetăţeni români şi străini.

În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 336.880 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse igienă personală, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 4.457.700 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Caz semnificativ:

Sute de mii de articole de sticlărie, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

În data de 24.05.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au efectuat, în baza analizei de risc, controlul amănunțit la un container sosit din Egipt, având ca destinatar o societate comercială de pe raza județului Ilfov. Administratorul societăţii comerciale în cauză este cetăţeanul român A.T., în vârstă de 49 de ani, cu domiciliul pe raza municipiului București.
În urma controlului, colegii noștri au descoperit 112.968 articole sticlărie (boluri și pahare) ce purtau însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.
Bunurile, în valoare de aproximativ 405.300 lei dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către lucrătorii vamali, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 10 infracţiuni, în care s-au întocmit 10 dosare penale, fiind depistate 10 autovehicule furate în valoare aproximativă de 377.120 lei.

Caz semnificativ:

Autoturism marca BMW X6, semnalat furat din Marea Britanie, descoperit în P.T.F. Ostrov

În data de 05.06.2018, la Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov, județul Constanța, s-a prezentat pe sensul de ieșire din ţară un cetăţean român, în vârstă de 47 de ani, cu domiciliul în județul Suceava, la volanul autoturismului marca BMW, model X6, înmatriculat în Marea Britanie.
Cu ocazia controlului documentelor de călătorie, polițiștii de frontieră au efectuat verificări suplimentare cu privire la autoturismul în cauză, în urma cărora au constatat că autovehiculul este căutat de autorităţile din Marea Britanie, acesta fiind declarat furat.
Faţă de cele constatate, persoana în cauză a declarat că nu este proprietarul mașinii și că intenționa să meargă în Bulgaria pentru a efectua formalitățile în vederea înmatriculării acesteia, fără să știe că este semnalată ca fiind furată.
Autoturismul, în valoare de aproximativ 230.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul Gărzii de Coastă până la finalizarea cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Combaterea braconajului piscicol

În primul semestru al anului 2018, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat peste 235 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 99 infracţiuni şi au fost aplicate 12 contravenţii (valoare totală 4.780 lei). Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării aproximativ 5000 kilograme de peşte din specii diferite, 21 de ambarcaţiuni şi 13 de motoare de barcă și plase în lungime totală de aproximativ 40.560 metri (avă, textil, monofilament).

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

 Cazuri semnificative:

  • Peste 250 kg peşte fără documente legale şi plase monofilament, confiscate de poliţiştii de frontieră tulceni

În data de 06.02.2018, în jurul orei 15:00, un echipaj format din poliţişti de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Tulcea, a oprit pentru control, pe raza localităţii Sălcioara, un atelaj hipo. Acesta era condus de cetățeanul român B.N., în vârstă de 42 ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea.
În urma verificării atelajului, au fost descoperite 15 unelte din plasă de tip monofilament, interzise la deținere, în care se aflau 252 kilograme de peşte, din speciile șalău, biban, babuşcă, plătică şi caras, în stare proaspătă, pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta documente legale. 
Întreaga cantitate de peşte a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurile legale, iar plasele monofilament, în lungime de 1.200 metri, au fost ridicate în vederea confiscării.
În cauză, poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament.

  • Aproximativ 32 kg de sturion, fără documente legale, descoperite la Tulcea

În data de 17.04.2018, în jurul orei 16.00, poliţiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Tulcea - Biroul Prevenire și Combaterea Infracționalității Transfrontaliere împreună cu scafandrii din cadrul Compartimentului Sprijin Operativ, acționând în baza unei informaţii, au identificat în zona lacului Razelm, județul Tulcea, un cetățean român, în vârstă de 38 de ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea, care avea un sac plin cu pește. 
În urma verificărilor, polițiștii de frontieră au descoperit, în sac, cantitatea de 31,7 kg de peşte, din familia sturioni, speciile păstrugă și nisetru, în stare proaspătă, pentru care persoana în cauză nu deţinea documente legale.
Cantitatea de pește a fost redată mediului natural în prezența reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, iar în cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

 Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip "search and rescue") au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată s-au executat 8 acțiuni S.A.R, dintre care 5 au fost desfășurate la Dunăre și 3 la Marea Neagră. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

 Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime.

Astfel, atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru). Astfel, în primul semestru al anului 2018, pentru asigurarea securităţii frontierei maritime europene în Grecia, o navă maritimă participă în operaţiuni coordonate de Agenţia FRONTEX, efectuând misiuni şi participând la acțiuni de căutare și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018
  • ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ ÎN SEMESTRUL I 2018

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe