80 de mijloace de transport aflate în atenţia autorităţilor din ţară şi străinătate, descoperite la frontieră în primele patru luni din 2023

În primele patru luni ale anului 2023, în urma misiunilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 80 de mijloace de transport aflate în atenţia autorităţilor, fiind semnalate ca suspecte a fi furate (71 autoturisme, 4 microbuze, 2 camioane, 2 motociclete şi 1 remorcă), în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (53 autovehicule).

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în P.T.F. Calafat şi P.T.F. Giurgiu, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde P.T.F. Albiţa (judeţul Vaslui) are cele mai multe astfel de cazuri.

Persoanele implicate au fost atât cetăţeni români, cât şi bulgari, iranieni, libieni, letoni, olandezi, moldoveni, sârbi, turci şi ucraineni.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea cauzei.

În urma analizei din acest an, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau  autovehicule aflate în atenţia autorităţilor, care au fost depistate frontierele României, sunt Germania, Italia, România, Belgia, Ucraina, Bulgaria şi Marea Britanie, dar şi cele mai multe maşini depistate fiind din categoria autoturismelor de lux şi de mijloc.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul verificărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Totodată, parte dintre aceștia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România şi nu cunoşteau că aceasta se află în atenţia autorităţilor.

Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.

Cazuri semnificative:

Autoturism de lux semnalat furat din Italia, descoperit în trafic de poliţiştii de frontieră ieşeni

În ziua de 03 ianuarie a.c., în jurul orei 16.30, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, pe timpul unei misiuni specifice desfăşurate împreună cu colegi din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, pe raza localităţii Crasna, un autoturism marca Mercedes CLA, an fabricaţie 2019, condus de un cetăţean român, în vârstă de 32 de ani.

Deoarece au avut suspiciuni cu privire la situaţia juridică a mijlocului de transport, autoturismul şi şoferul au fost conduşi la sediul instituţiei pentru continuarea cercetărilor. În urma verificărilor specifice efectuate, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind furat din Italia, semnalare emisă la data de 19.12.2022.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că a achiziţionat autoturismul în rate şi nu s-a gândit că ar putea avea probleme dacă nu mai plăteşte ratele.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere, iar autoturismul, în valoare de peste 43.000 de euro, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

* Autoturism dat în urmărire de autoritățile din Franța, descoperit în P.T.F. Nădlac

În data de 08.04.2023, în jurul orei 17.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, judeţul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control o persoană, cetăţean român, la volanul unui autoturism marca Porsche Panamera 4S.

În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare,  alertă introdusă de autorităţile din Franța, în urmă cu o săptămână.

Drept urmare, autovehiculul (în valoare estimată de aproximativ 40.500 de euro) a fost indisponibilizat, în continuare fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun.

Autoturism dat în urmărire de autoritățile din Italia, descoperit în P.T.F Nădlac II

În data de 04.02.2023, în jurul orei 18.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, judeţul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de ieșire din ţară, o persoană, cetăţean român de sex masculin, la volanul unui autoturism marca Land Rover, model Range Rover Sport, înmatriculat în Italia.

În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare,  alertă introdusă de autorităţile din Italia.

Bărbatul a declarat faptul că trebuia să plătească o taxă în Italia, pe care a omis-o și nu se aștepta ca mașina să fie căutată de autorități.

Drept urmare, autovehiculul (în valoare estimată de aproximativ 35.000 de euro) a fost indisponibilizat, în continuare fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun.

Autoturism căutat de autoritățile din Italia, descoperit în PTF Calafat

La data de 08.03.2023, în jurul orei 04.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de ieșire din țară, un cetăţean libanez, în vârstă de 42 de ani, aflat la volanul unui autoturism, înmatriculat în Libia.

Cu ocazia efectuării verificărilor, polițiștii de frontieră doljeni, au constatat faptul că autoturismul marca Porsche, model Panamera, an de fabricație  2014, se află în atenția autorităților din Italia, figurând ca bun căutat pentru confiscare, alertă emisă la data de 02.12.2014.

Şoferul mijlocului de transport a declarat poliţiştilor că a achiziționat autoturismul anul trecut dintr-un parc auto din Libia și nu avea cunoştinţă despre faptul că acesta se află în litigiu.

Bunul sus-menționat, estimat la o valoare de 150.000 lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de tăinuire la infracțiunea de furt, faptă prevăzută de art. 270, alin. 1 din Codul Penal.

Cap tractor căutat de autoritățile din Belgia, descoperit în P.T.F. Giurgiu

La data de 02.02.2023, în jurul orei 23.35, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, un ansamblu rutier, format din cap tractor marca ”DAF” și semiremorcă, condus de un cetăţean iranian, în vârstă de 39 de ani.

Cu ocazia efectuării verificărilor, polițiștii de frontieră giurgiuveni au constatat că, capul tractor al ansamblului rutier figura ca bun căutat pentru confiscare, alertă emisă de către autoritățile din Belgia.

Cetățeanul iranian a declarat poliţiştilor de frontieră că a achiziționat capul tractor prin cumpărare și nu avea cunoştinţă despre faptul că acesta figura ca fiind căutat pentru confiscare.

Bunul sus-menționat, estimat la o valoare de 432.000 lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de „tăinuire” , faptă prevăzută și pedepsită de art. 270 alin. 1 din Codul Penal.

Autoturism în valoare de 200.000 lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră

În ziua de 06.04.2023 poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche au efectuat formalităţile specifice controlului de frontieră, pe sensul de intrare în țară, asupra unui autoturism marca BMW, înmatriculat în Ucraina.

În urma verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că autoturismul figurează fiind semnalat ca bun căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autorităţile din Polonia.

Autoturismul, evaluat la aproximativ 200.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul instituției pentru continuarea cercetărilor.

În acest caz, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe