71 de monede bizantine depistate la P.T.F. Vama Veche

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat 71 de monede bizantine, susceptibile a fi obiecte de patrimoniu cultural, pe care un cetăţean englez încerca să le introducă ilegal în ţară.

În data de 28.04.2016, în jurul orei 07.30, în P.T.F. Vama Veche, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul englez I.I., în vârstă de 43 de ani, călătorind ca pasager într-un autocar ce efectuează curse pe ruta Turcia - România.

În urma controlului specific, poliţiştii de frontieră români au descoperit, în bagajele personale ale persoanei în cauză, cinci pliculeţe din plastic ce conţineau monede vechi.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că este vorba de 71 de piese din metal alb şi negru - roşcat, ale căror caracteristici indică faptul că ar fi monede bizantine, susceptibile a fi obiecte de patrimoniu cultural.  

Bărbatul a declarat că a achiziţionat bunurile dintr-un bazar din Turcia, dar nu a putut prezenta documente justificative.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării monedele până la finalizarea cercetărilor şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, si care au fost exportate ilegal”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 85, alin. 1 din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional.

  • 71 de monede bizantine depistate la P.T.F. Vama Veche
  • 71 de monede bizantine depistate la P.T.F. Vama Veche

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe