16 cetăţeni sirieni, sprijiniţi de doi conaţionali, opriţi la frontiera cu Serbia

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa - I.T.P.F. Timişoara au desfăşurat o amplă acţiune pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă, ocazie cu care au depistat 16 cetăţeni sirieni, care intenționau să ajungă ilegal în vestul Europei, sprijiniţi de doi conaţionali, rezidenţi în ţara noastră.

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moraviţa au desfăşurat o acţiune amplă pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă. Astfel, în data de 15.02.2020, aceştia au oprit pentru control, pe DN 57, în localitatea de frontieră Gherman, un microbuz înmatriculat în România, condus de un cetăţean sirian în vârstă de 22 ani, rezident pe teritoriul României. În mijlocul de transport polițiștii de frontieră au descoperit 13 cetățeni străini, fără documente asupra lor.

Având suspiciuni cu privire la scopul prezenţei persoanelor în zonă, acestea au fost conduse la sediul sectorului Poliţiei de Frontieră, unde, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cei 13 cetățeni străini sunt din Siria, nouă adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani și patru minori cu vârste cuprinse între 1 ani şi 16 ani.

La cercetări, cetățenii sirieni au declarat că au trecut frontiera din Serbia în România, pe jos, fiind preluați de către şoferul microbuzului din apropierea graniței cu statul vecin. Aceştia intenționau să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul acestuia.

În aceeaşi zi, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au oprit în trafic, pe comunicaţia DN 59, localitatea Denta, un autoturism care circula în regim taxi, condus de un cetăţean român. Acesta transporta ca pasageri patru cetăţeni sirieni, trei dintre aceştia fără documente asupra lor .

În cadrul cercetărilor, s-a stabilit faptul că cetăţeanul sirian cu documente este posesorul unui permis de şedere pe teritoriul României şi are 39 de ani. Acesta a intrat legal în România şi a recurs la serviciile unui taximetru pentru a-i prelua din apropierea frontierei cu Serbia pe ceilalţi trei cetăţeni sirieni, cu vârste cuprinse între 24 şi 29, cu scopul de a ajunge împreună cu aceştia în vestul Europei.

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii sirieni fără documente, respectiv de trafic de migranți pentru cei doi sirieni rezidenţi în România.

Totodată, cele 16 persoane au fost preluate de către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţi de Azil Timişoara, la finalizarea cercetărilor fiind dispuse măsurile legale care se impun.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe