52 persoane, printre care o femeie însărcinată în 9 luni și un bărbat rănit, salvate din apele Mării Egee de poliţiştii de frontieră români aflaţi în misiune FRONTEX


Poliţiştii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflați în misiune în Grecia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „EPN POSEIDON  SEA”, coordonată de Agenţia FRONTEX, au salvat 52 de persoane, originare din Siria, Mali și Nigeria, care se aflau pe o ambarcațiune ce plutea în derivă, în apele Mării Egee.  Printre persoanele salvate se aflau o femeie însărcinată în 9 luni și bărbat rănit la unul din membrele inferioare care, alături de celelalte persoane din ambarcațiune, au fost transportate și predate în siguranță autorităților elene.

Luni, 16 ianuarie a.c., în jurul orei 03.30, echipajul navei MAI 1102, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operațiunii Maritime Comune „EPN POSEIDON SEA”, coordonată de Agenția FRONTEX, a observat o ambarcaţiune de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta către coastele elene.

La vederea polițiștilor de frontieră, persoanele din ambarcațiune au aruncat motorul în apă, rămânând astfel în derivă în apele Mării Egee.

Imediat, echipajul navei Gărzii de Coastă a intervenit, conform procedurilor legale, pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate. După evaluarea situației la fața locului (riscul de a se scufunda sau de a intra în șoc hipotermic), polițiștii de frontieră au transbordat pe nava Gărzii de Coastă 52 de persoane (24 bărbați, 9 femei și 19 copii), printre care o femeie însărcinată în 9 luni și un bărbat rănit la unul dintre membrele inferioare. Polițiștii de frontieră au acordat persoanelor salvate, originare din Siria, Mali și Nigeria, primul ajutor, asistență și hrană.

În jurul orei 05.00, persoanele salvate au fost transportate în siguranță în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate și pentru efectuarea procedurilor specifice.

De asemenea, în data de 12.01 a.c., echipajul navei MAI 1102 din cadrul Gărzii de Coastă a participat, alături de lucrători din cadrul Poliției Locale din Chios, Poliției Portuare și de echipele Frontex, la o operațiune de salvare a 47 de cetățeni străini care au ajuns în apele teritoriale grecești, la bordul unei ambarcațiuni de mici dimensiuni.

Menționăm faptul că Operațiunea ”Poseidon Sea”, la care iau parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

  • 52 persoane, printre care o femeie însărcinată în 9 luni și un bărbat rănit, salvate din apele Mării Egee de poliţiştii de frontieră români aflaţi în misiune FRONTEX în Grecia
  • 52 persoane, printre care o femeie însărcinată în 9 luni și un bărbat rănit, salvate din apele Mării Egee de poliţiştii de frontieră români aflaţi în misiune FRONTEX în Grecia

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe