Rezultatele activităților desfășurate de Poliția de Frontieră Română în luna aprilie 2023. Polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru aproximativ 5,3 milioane

În luna aprilie 2023, în punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii ţări, valorile de trafic înregistrate de Poliția de Frontieră Română au fost de aproximativ 5,3 milioane treceri persoane (3,97 milioane cetăţeni UE și 1,33 milioane cetăţeni non UE). Dintre aceștia, 2,61 milioane au fost pe sensul de intrare și 2,69 milioane pe sensul de ieşire. De asemenea, prin punctele naționale de trecere a frontierei am înregistrat aproximativ 1,37 milioane mijloace de transport. În perioada analizată, poliţiştii de frontieră au constatat 1.894 de fapte ilegale (938 infracţiuni şi 956 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia română. Din numărul total de infracţiuni - 938 - cele mai multe au fost înregistrate în domeniile: trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (326), trafic de migranți (53), fals și uz de fals (90), încălcarea dreptului de proprietate intelectuală (122), precum şi contrabandă și fraudă vamală (33).

În urma misiunilor de supraveghere şi control desfăşurate în punctele de frontieră, precum şi în zona de competenţă, în luna aprilie a anului 2023, poliţiştii de frontieră au constatat 1.894 fapte ilegale săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia română.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în  zonele de competenţă - punctele de trecere şi „frontiera verde” - în luna aprilie 2023, poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, au reţinut în vederea confiscării aproximativ 2,2 milioane ţigarete (101.859 pachete cu ţigări) şi 6.034 kg tutun vrac şi pentru narghilea, în valoare de aproximativ 1,68 milioane lei.

De asemenea, în luna aprilie, în urma acţiunilor derulate pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 1.800 de cetăţeni străini în trecere, respectiv tentativă de trecere ilegală a frontierei. De remarcat că, aproximativ 80% dintre ei (1.430 cetăţeni străini) au fost depistaţi când încercau să iasă ilegal din ţară. Cei în cauză erau solicitanți de azil în țară noastră, respectiv au intrat în ţara noastră în baza documentelor legale şi cei mai mulţi au fost depistaţi de poliţiştii de frontiera ascunşi în mijloace de transport. În cadrul acestor acţiuni au fost identificate 58 de persoane, cetățeni români și străini, implicați în activități de călăuzire şi transport a migranţilor, fiind cercetate pentru fapte care vizează traficul de migranţi. 

Tot în luna aprilie, în punctele de trecere ale frontierei au fost depistate 19 autovehicule care erau în atenţia autorităţilor din diferite state ale Uniunii Europene, fiind semnalate ca fiind furate sau bunuri căutate în vederea indisponibilizării. În urma acţiunilor derulate cu structurile teritoriale ale Gărzii de Mediu, au fost oprite la intrarea în ţară peste 530 de tone de deşeuri

În perioada de referinţă, au fost depistate peste 129.500 de produse susceptibile a fi contrafăcute (produse cosmetice si de parfumerie, marochinărie, articole vestimentare), cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu.

Cu ocazia controlului de frontieră, în luna aprilie, poliţiştii de frontieră nu au permis intrarea în România pentru 572 cetăţeni străini, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară. Principalele motive pentru care a fost dispusă măsura de nepermitere a intrării în ţară au fost: nu posedau documentaţia necesară pentru a justifica scopul şi condiţiile de şedere, respectiv nu deţineau o viză valabilă sau un permis de şedere valabil.

De asemenea, nu s-a permis ieşirea din ţară pentru 570 de cetăţeni români şi  cetăţeni străini, din diferite motive legale.

Poliția de Frontieră Română cooperează cu toate structurile cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere (Poliţia Română, AVR etc.) măsurile adoptate la frontieră împotriva persoanelor aflate în atenţia autorităţilor fiind luate în conformitate cu legislaţia europeană în materie.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe