Poliţia de Frontieră Română asigură găzduirea operaţiunii Activităţi Operaţionale Flexibile organizată de Agenţia Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă - FRONTEX

Operațiunea comună, cu denumirea “Activităţi Operaţionale Flexibile la Frontierele Terestre 2021” –Joint Operation Flexible Operational Activities Land 2021 (JO FOA Land 2021), care a fost lansată și în România la începutul acestui an, își extinde aria de responsabilitate organizându-se la toată frontiera cu Serbia, în toate cele trei județe din zona de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți. Acţiunea se desfăşoară la nivelul a șaisprezece sectoare ale Poliției de Frontieră situate la graniţa  terestră și pe fluviul Dunărea cu Serbia şi vizează prevenirea și combaterea migrației ilegale pe respectivul segment de frontieră externă a Uniunii Europene.

În cadrul operaţiunii de la frontiera cu Serbia, în luna octombrie vor fi detaşaţi 65 de reprezentanţi ai Agenţiei Frontex şi ai autorităţilor de frontieră din Austria, Cehia, Croația, Elveția, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria, cu 25 autospeciale de patrulare și 2 autospeciale de supraveghere a frontierei cu termoviziune.

În diverse faze ale activităţilor, vor participa și polițiști de frontieră români de la cele șaisprezece sectoare ale Poliției de Frontieră care au în competenţă frontiera terestră și pe fluviu cu Serbia.

JO FOA Land 2021 se derulează, începând cu 27 ianuarie 2021, pe teritoriul mai multor state, durata de implementare a acesteia fiind de un an.

 Scopul operaţiunii este să pună în aplicare, în mod coordonat, activitățile operaționale derulate pentru controlul fluxurilor de migrație ilegală către teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a combate criminalitatea transfrontalieră și pentru a consolida cooperarea europeană în domeniul asigurării securităţii la frontierele externe.

Se au în vedere asigurarea rezilienţei pe linia prevenirii şi combaterii fenomenului migraţionist, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.

Operaţiunea este finanţată, în totalitate, de către Agenţia FRONTEX și este planificat ca în lunile următoare contribuția agenției în sprijinul activităților operaționale din România să crească, prin detașări suplimentare de resurse umane și tehnică de patrulare și supraveghere.

  • Poliţia de Frontieră Română asigură găzduirea operaţiunii Activităţi Operaţionale Flexibile organizată de Agenţia Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă –FRONTEX
  • Poliţia de Frontieră Română asigură găzduirea operaţiunii Activităţi Operaţionale Flexibile organizată de Agenţia Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă –FRONTEX

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe