Doi cetăţeni sirieni cercetaţi în stare de arest preventiv, pentru trafic de migranți

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au depistat şi identificat, în cadrul unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale desfăşurate pe raza judeţului Caraş-Severin, doi cetăţeni sirieni care au sprijinit opt cetăţeni din Siria, Turcia şi Irak în trecerea ilegală a frontierei cu barca peste fluviul Dunărea.

În data de 09.05.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moldova Veche au desfăşurat o acţiune specifică pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă.

Astfel, în jurul orei 03.00, aceştia au observat pe fluviul Dunărea, pe direcţia km fluvial 1053, cu ajutorul aparaturii de supraveghere pe timp de noapte, o barcă  care se deplasa cu viteză dinspre apele teritoriale sârbeşti perpendicular pe linia de frontieră cu România. Ambarcaţiunea a fost interceptată de un echipaj al poliţiei de frontieră pe malul românesc. Ca urmare a acţiunii, la malul Dunării au fost descoperiţi opt cetățeni străini care au fost debarcaţi, iar în barca se aflau alţi doi bărbaţi care intenţionau să se întoarcă pe teritoriul sârb. Cei în cauză nu aveau documente de identitate asupra lor, drept pentru care au fost conduşi la Sediul Sectorul Poliţiei de Frontieră pentru a fi identificaţi.

În cadrul verificărilor preliminare, s-a stabilit că cei zece cetăţeni străini sunt din Siria, Turcia şi Irak, cu vârste cuprinse între 16 şi 43 de ani. De asemenea, în cadrul cercetărilor s-a mai stabilit că doi dintre cetățenii sirieni, aveau rol de călăuze şi intenţionau să îi ajute pe ceilalţi opt să treacă ilegal frontiera, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei. Cei doi urmau să primească 500 euro pentru transportul fiecărui cetăţean străin peste fluviul Dunărea.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat. De asemenea, cei doi sirieni care au condus barca au fost prezentaţi instanței de judecată din cadrul Judecătoriei Caraş - Severin, care a admis propunerea de arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 zile.

Precizăm că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

În contextul celor de mai sus, reamintim cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590.

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe