Ţigări de contrabandă în valoare de aproximativ 408.000 lei confiscate la frontiera de nord


Polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au descoperit şi confiscat, la frontiera cu Ucraina, aproximativ 35.000 pachete cu ţigări, în valoare de 408.000 lei, marfă ce urma să fie transportată și comercializată pe piața neagră de desfacere din zonă. Şoferul unei maşini a fost reţinut pentru 24 de ore şi se află acum sub control judiciar.

Marţi, 12 octombrie a.c., la nivelul Sectorului Poliție de Frontieră Sighetu Marmaţiei, județul Maramureş, a fost declanșată o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 17.00, lucrătorii noştri au descoperit, pe direcţia localităţii Bocicoiu Mare, într-un lan de porumb, şase colete voluminoase, specifice baxurilor cu ţigări. În urma cercetării zonei, colegii noştri au descoperit un autoturism abandonat, care avea partea frontală avariată, iar banchetele din spate erau rabatate.

Autoturismul şi coletele au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 3.500 pachete cu țigări, de provenienţă extracomunitară.

Țigările în valoare de aproximativ 41.000 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul în valoare de 10.000 lei a fost indisponibilizat la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

Un alt eveniment în ceea ce priveşte activitatea de combatere a contrabandei cu ţigări a fost înregistrat în data de 11 octombrie a.c., în localitatea Vadu Izei. Un echipaj PF din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş a oprit pentru control un autoturism de teren, înmatriculat în România. Maşina era condusă de un cetăţean român, în vârstă de 45 de ani.

Persoana şi autoturismul au fost conduse la sediul STPF Maramureş unde, în urma controlului amănunţit efectuat asupra mijlocului de transport, într-un locaş special amenajat, a fost descoperită cantitatea de 1.880 pachete cu ţigări, provenite din magazine de tip duty free. Ţigările,  în valoare totală de 22.000 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul, în valoare de aproximativ 25.000 de lei a fost reţinut pentru continuarea cercetărilor.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, iar faţă de conducătorul autoturismului s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore. Ulterior, în data de 12 octombrie, acesta a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei care a dispus, prin ordonanţă, luarea măsurii controlului judiciar faţă de acesta, pe o perioadă de 60 de zile.

Tot marţi, 12 octombrie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Suceava,  în cooperare cu  lucrători din  cadrul S.P.F. Vicovu de Sus, au declanșat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 05.50, colegii noștri au observat în apropierea frontierei de stat, un autoturism de teren înmatriculat în Marea Britanie, care se deplasa în mare viteză dinspre frontiera de stat spre localitatea Frătăuţii Noi.

Polițiștii de frontieră au acționat pentru oprirea mașinii, efectuând somaţiile legale, însă șoferul nu s-a supus continuându-și deplasarea în viteză. Din acest motiv, poliţiştii de frontieră au executat 12 focuri de armă în  plan vertical şi spre pneurile autoturismului, folosind totodată şi dispozitivul anti-pneu.

Întrucât nici de această dată mașina nu s-a oprit, polițiștii au trecut la urmărirea acesteia, la scurt timp maşina fiind găsită abandonată  pe  un drum agricol   de la marginea localităţii Frătăuţii Noi.

Au fost anunțate şi autoritățile ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului de frontieră, concomitent cu dispunerea unor măsuri de supraveghere și cercetare a zonei.

În mașină au fost descoperite mai multe colete cu țigări de proveniență ucraineană, care au fost transportate la sediul sectorului. În urma inventarierii a rezultat cantitatea de 17.498 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare totală de  204.727  lei.

Țigările au fost ridicate în vederea confiscării, autoturismul folosit la activitatea infracţională, în valoare de 6.000 lei a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

În cauză se efectuează cercetări în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activități infracționale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

În aceeaşi zi, la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina a fost declanșată o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări.

Astfel, în jurul orei 06.00, un echipaj al poliției de frontieră din cadrul sectorului a observat un grup de persoane care transporta, de la frontiera de stat  spre interior, mai multe colete voluminoase, către un autoturism care staţiona în zonă.

Imediat, colegii noștri au acționat pentru reținerea celor în cauză, iar în momentul în care bărbații au observat echipajul poliției de frontieră au abandonat coletele și au fugit spre teritoriul ucrainean.

Deoarece persoanele în cauză nu s-au supus somațiilor legale prin voce,  polițiștii de frontieră au tras şapte focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, însă nici de această dată, cei în cauză nu s-au oprit.

Imediat, au fost anunţate şi autorităţile ucrainene despre caz în vederea cercetării în comun a evenimentului de frontieră.

La fața locului au fost descoperite 17 baxuri cu țigări de proveniență ucraineană, care au fost transportate la sediul sectorului, unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 11.990  pachete cu țigări, de proveniență ucraineană.

Țigările, în valoare de  140.233  lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă în formă agravantă, iar în continuare se efectuează cercetări în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activități infracționale.

  • Ţigări de contrabandă în valoare de aproximativ 408.000 lei confiscate la frontiera de nord

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe