Bărbat din R. Moldova depistat în tentativă de trecere ilegală a frontierei

 

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni au depistat un cetățean din R. Moldova care a încercat să iasă ilegal din România, deoarece îşi pierduse documentele şi intenţiona să se întoarcă acasă.

În data de 11 iulie a.c., în jurul orei 03.30, un polițist de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni - I.T.P.F. Iaşi a observat, în zona adiacentă punctului, o persoană, de sex masculin, a cărei prezenţă în zonă nu era justificată.

Colegul nostru a procedat la interceptarea şi legitimarea celui în cauză, dar bărbatul nu deţinea documente asupra sa, fapt pentru care, în vederea stabilirii identităţii şi continuării cercetărilor, a fost dus la sediul punctului.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că acesta este cetățeanul din R. Moldova P.D., în vârstă de 41 de ani.

Din cercetările efectuate şi din declaraţiile bărbatului, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că, în data de 10 iulie a.c., acesta a intrat legal în România, pasager într-un autocar cu intenţia de a ajunge în Italia. Deoarece, în municipiul Iaşi, în urma unei altercaţii cu unul dintre şoferii autocarului, acesta din urma l-a dat jos din autocar, luându-i paşaportul şi suma de 250 euro, a considerat că singura posibilitate de a se întoarce în Republica Moldova este de a traversa înot râul Prut, încercând să iasă ilegal din România.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

În baza Acordului de Readmisie încheiat între România şi Republica Moldova, bărbatul va fi predat autorităţilor de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 106 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare,  a fost dispusă măsura interdicției de intrare  pe teritoriul României pe o perioadă de cinci ani.                       

Pentru evitarea apariţiei unor situaţii similare celei prezentate, reamintim cetăţenilor străini faptul că Ordonanţa de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează condiţiile de intrare, şedere şi ieşire ale străinilor pe teritoriul României sau de pe teritoriul României, drepturile şi obligaţiile acestora, precum şi măsuri specifice de control al imigraţiei, în conformitate cu obligaţiile asumate de România prin documentele internaţionale la care este parte.

 

În conformitate cu prevederile art. 14 din actul normativ mai sus amintit: în cazul în care străinul nu mai este în posesia documentului de trecere a frontierei de stat în baza căruia a intrat în ţară, acesta trebuie să prezinte la ieşirea din România un nou document valabil de trecere a frontierei de stat.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin formaţiunile sale teritoriale, poate elibera, la cerere, cetăţenilor străini aflaţi pe teritoriul României, care nu mai sunt în posesia unui paşaport naţional şi, din motive obiective, nu pot obţine un document de călătorie de la reprezentanţa diplomatică a statului lor, un document care este valabil pentru o singură călătorie, pentru o perioadă de 30 de zile.

  • Bărbat din R. Moldova depistat în tentativă de trecere ilegală a frontierei
  • Bărbat din R. Moldova depistat în tentativă de trecere ilegală a frontierei

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe