Bilanțul activității Gărzii de Coastă în anul 2021

OBIECTIVE:

În anul 2021 s-a urmărit îndeplinirea obiectivelor prin aplicarea standardelor comunitare în toate domeniile de competenţă asigurând:

  • creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, prin implementarea unei concepţii unitare de control a frontierelor şi prin intensificarea acţiunilor de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere;
  • fluidizarea traficului de persoane şi a mijloacelor de transport prin punctele de trecere a frontierei din zona de competenţă;
  • organizarea și desfășurarea activităților conform prevederilor Hotărârilor și dispozițiilor I.G.P.F. pe linia combaterii infestării cu virusul SARS Cov2
  • întărirea cooperării interinstituţionale la nivel local, precum şi la nivel regional cu autorităţile de frontieră alte statelor vecine şi riverane Mării Negre;
  • participarea activă la operaţiunile comune organizate de Agenţia Europeană a Poliţiilor de Frontieră şi Gărzilor de Coastă;

REALIZĂRI ÎN DOMENIUL DE COMPETENŢĂ:

Activitatea desfăşurată la nivelul Gărzii de Coasta s-a încadrat în criteriile de eficienţă prevăzute de standardele în vigoare, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, asigurându-se îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Planul cu principalele activităţi ale Gărzii de Coastă, majoritatea rezultatelor obţinute aflându-se în aria prognozată.

Pe raza județului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt 5 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, (2 dintre aceste puncte sunt închise din cauza pandemiei Covid 19).

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ.

În acest sens, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate au fost utilizate toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora.

La baza rezultatelor obţinute a stat gestionarea şi utilizarea eficientă a resurselor, fiecare structură aducându-şi aportul la îndeplinirea obiectivelor asumate.

În anul 2021, au tranzitat punctele de trecere a frontierei din subordinea Gărzii de Coastă, un număr de 1.825.008 persoane și 557.625 mijloace de transport, astfel, comparativ cu anul 2020, se constată o creştere de aproximativ 35% a numărului de călători și o creştere de aproximativ 6,16% a numărului mijloacelor de transport.

Fapte ilegale constatate la frontieră:

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfășurat acțiuni de constatare și cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza cunoașterea documentarea și probarea fenomenului infracțional în zona de competență.

Astfel, în anul 2021 au fost constatate 715 infracțiuni, au fost aplicate 1.108 contravenții cu o valoare totală de 762.135 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 68.107.989 lei.

Infracțiuni la regimul frontierei de stat:

În anul 2021, în zona de competență a Gărzii de Coastă au fost constatate 66 cazuri de trecere / tentativă de trecere frauduloasă a frontierei în care au fost implicate 161 persoane, dintre acestea 100 de cetățeni străini au fost depistaţi în tentativă/trecere ilegala in scop de migrație ilegală. Față de persoanele implicate au fost dispuse masurile prevăzute de lege si acordurile bilaterale  încheiate între România şi Bulgaria.

  • Caz semnificativ:

În data de 28.06.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, pe comunicația dintre localitățile Strunga si Răzoare, județul Constanța, într-un microbuz înmatriculat în România, douăzeci de cetățeni străini, şaptesprezece cetățeni sirieni și trei cetățeni irakieni, toți bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani, care au trecut ilegal frontiera în România din Republica Bulgaria.
În cauză, s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranți și intrare în țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat, sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, iar persoanele în cauză  au fost preluate de către autoritățile de frontieră bulgare, prin Punctul de Trecerea Frontierei Ostrov, în baza Acordului de readmisie între România și Republica Bulgaria.

Traficul cu țigări de contrabandă:

În perioada de referință, în zona de competență a Gărzii de Coastă, au fost constatate 55 de cazuri în care au fost implicate 82 persoane, fiind descoperită cantitatea de 5.377.680 țigarete (268.884 pachete), 24.000 țigări electronice, și 14,45 kg tutun, în valoare totală de 6.679.672. Capturile au fost realizate atât în punctele de trecere ale frontierei cât și pe căile de comunicații sau în localitățile din zona de competență a Gărzii de Coastă, având la bază informațiile deținute la nivelul structurilor teritoriale.

  • Caz semnificativ:

Container cu ţigări nedeclarate, descoperit în Portul Constanţa

În data de 16.04.2021 în baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi ai Serviciului de Combatere  a Criminalităţii Organizate – Porturi Maritime, au efectuat un control fizic asupra unui container sosit din Rusia cu destinaţia R. Moldova. În urma verificărilor au fost descoperite 246.000 pachete ţigări, fiind prezentată declaraţie vamală doar pentru 4.920 pachete. Cele 241.080 pachete ţigări pentru care nu au putut fi prezentate documente de însoţire a mărfii, au fost ridicate în vederea cercetărilor, în cauză fiind întocmită lucrarea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire de acte nereale la autoritatea vamală.

Traficul internațional de autoturisme furate:

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere şi în zona de frontieră, fiind efectuate verificări şi schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat, în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa - Compartimentul Furturi Auto, un număr de 25 infracţiuni, în care s-au întocmit 25 dosare penale, fiind depistate 25 autovehicule furate și 2 motoare ambarcațiuni în valoare totală de 3.471.951 lei.

  • Caz semnificativ:

În data de 21.05.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în Portul Constanța Sud Agigea, au participat împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea la un control fizic asupra unui container cu bunuri personale, sosit din SUA, ce avea ca destinatar un cetățean român.
Astfel, printre bunurile personale a fost descoperit un autoturism de teren marca Lamborghini Urus cu valoare declarată în documente, de peste 400.000 lei.
Autoturismul, cu valoare de comercializare pe piaţa de profil la peste 1.300.000 lei, a fost indisponibilizat la sediul Gărzii de Coastă pentru continuarea cercetărilor.
În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de spălare de bani, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Importuri ilegale de deșeuri

La nivelul Gărzii de Coasta au fost întreprinse acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea prevenirii introducerii în ţară a unor transporturi de deşeuri, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, procedându-se la verificarea şi controlul mijloacelor de transport, precum şi la monitorizarea specifică în zona de competenţă.

În anul 2021, fie în intervenții punctuale, fie în cadrul unor acțiuni de amploare, desfășurate în colaborare cu Garda Națională de Mediu și Direcția Generală a Vămilor, au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv 113 containere, 8 camioane și 7 barje, însumând aproximativ 7.028 tone.

Traficul cu bunuri contrafăcute:

Urmare a acțiunilor desfășurate independent sau în cooperare cu autoritățile naționale, în anul 2021, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constatat 70 de cazuri, în care au fost implicate 70 persoane fizice și juridice fiind reținute aproximativ 2.000.000 bunuri contrafăcute în valoare de 44.105.193 lei, majoritatea cazurilor fiind descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea.

Cazuri semnificative:

În data de 12.06.2021 poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor au descoperit, într-un auto-marfar sosit din Turcia, aproximativ 13.000 de articole vestimentare, inscripţionate cu numele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.
Produsele, în valoare de aproximativ un milion de euro dacă ar fi fost comercializate ca bunuri de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, la finalizare urmând a se lua măsurile legale ce se impun.

Pe linia nerespectării regimului armelor și munițiilor

  • Peste 2.800 de pistoale, depistate în P.T.F. Isaccea

În data de 24.05.2021, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din cadrul Punctului de Trecerea a Frontierei Isaccea au depistat, ascunse într-un camion, condus de un cetăţean ucrainean, 2.850 pistoale pentru care şoferul nu deţinea autorizaţiile legale de transport.
În cauză, poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Arme, Muniții și Explozivi al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Combaterea braconajului piscicol

În anul 2021, prin folosirea în comun a resurselor şi informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat acţiuni de  combatere a pescuitului ilegal şi a exploatării ilegale a altor resurse biologice din apele aflate în zona de competenţă maritimă, pe fluviul Dunărea şi în Delta Dunării

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate un număr de 142 infracţiuni şi au fost aplicate 82 contravenţii .

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 2.733 kilograme de peşte din care sturion 226 kg, icre 21.20 kg din care icre negre 5 kg, 31 de ambarcaţiuni şi 20 de motoare de barcă şi plase în lungime totală de aproximativ 18.576 metri (avă, textil, monofilament).

Daunele aduse ecosistemului acvatic prin practicarea pescuitului ilegal şi folosirea de unelte inadecvate sunt amplificate şi de abandonarea în mare a plaselor de pescuit fapt ce se dovedeşte a fi extrem de periculos prin prejudiciul adus. În acest sens, au fost redate mediului 140 kg sturion.

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrări penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Operaţiuni/acţiuni de căutare şi salvare pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip "search and rescue") au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată s-au executat 22 acţiuni S.A.R, dintre care 12 au fost desfășurate la Dunăre și 10 la Marea Neagră, astfel au fost salvate 43 persoane.

În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Cooperarea internaţională

Garda de Coastă a avut o contribuţie activă şi constantă la toate activităţile organizate de către Agenţia FRONTEX, în urma cărora poliţiştii de frontieră au fost apreciaţi, ca de fiecare dată, pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă.

Poliţia de Frontieră Română prin Garda de Coastă a participat cu 2 nave maritime de supraveghere, la Operaţiunea Comună „THEMIS”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX.

Operaţiunea s-a desfăşurat în zona operaţională Calabria - Crotone, Italia, unde navele Poliţiei de Frontieră Române, au executat misiuni de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.

În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 2.192 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană, li s-au acordat îngrijiri medicale de urgenţă precum si hrană si apă şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

Pe durata operaţiunii, poliţiştii de frontieră români au executat 100 de misiuni, timp în care navele Gărzii de Coastă au efectuat peste 2.300 ore de patrulare.

De asemenea, Poliţia de Frontieră Română a detaşat în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare - I.C.C. din Roma un ofiţer de legătură, care a menţinut permanent legătura pe toată perioada desfăşurării misiunii, între nava maritimă detaşată de P.F.R. pe teritoriul Italiei şi Centrul Operaţional de Coordonare al I.G.P.F.

Totodată Poliţia de Frontieră Română prin Garda de Coastă a participat cu 40 poliţişti de frontieră în 34 activităţi operaţionale la frontierele terestre externe UE prin asigurarea controlului la frontierele terestre din Spania, Italia, Grecia, Bulgaria şi Albania, precum şi în cadrul Operaţiunilor Comune „THEMIS”, JO SERBIA 2021 şi JO NEPTUNE 2021 organizate de Agenţia Europeană FRONTEX.

Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi.

În perioada 31.03-06.10.2021, s-a desfăşurat Operaţiunea Maritimă cu Scopuri Multiple la Marea Neagră 2021 (MMO Black Sea 2021), sub coordonarea Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX). Statele membre participante în cadrul operaţiunii sunt România şi Bulgaria, prin Poliţia de Frontieră din cele două state.

MMO Black Sea 2021 are ca obiectiv operaţional specific prevenirea, detectarea şi combaterea migraţiei ilegale, a activităţilor de pescuit ilegal, a poluării marine şi a altor infracţiuni transfrontaliere.

Astfel, în data de 04 iunie 2021, s-a desfăşurat un exerciţiu complex care a pus în practică subiectele abordate. Poliţia de Frontieră Română a participat la exerciţiu cu mijloace de mobilitate navală din cadrul Gărzii de Coastă, printre care şi nava maritimă amiral MAI 0201 “Ştefan cel Mare”, precum şi cu aparate de zbor fără pilot la bord, puse la dispoziţie de către Agenţia EMSA. 

Exerciţiul s-a desfăşurat în prezenţa oficialilor din cadrul agenţiei Frontex, precum şi a autorităţilor naţionale de colaborare din cadrul Autorităţii Navale Române, Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, Agenţiei Române de Salvarea a Vieţii Omeneşti pe Mare, Statul Major al Forţelor Navale, Statul Major al Forţelor Aeriene, ROMATSA R.A., Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Pe lângă atingerea cu succes a scopului exerciţiului şi anume antrenarea forţelor pentru a dobândi o capacitate de răspuns la cele mai înalte standarde, activitatea a demonstrat totodată şi flexibilitate în acţiune cât şi o foarte bună cooperare între agenţiile europene şi autorităţile române cât şi între forţele şi capabilităţile autorităţilor statului român.

În data de 16.09.2021, o delegaţie a Agenţiei  Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), condusă de domnul Fabrice Leggeri, director executiv, s-a aflat în vizită de lucru în ţara noastră.

Vizita a avut ca principal obiectiv întâlnirea în teren cu participanţii implicaţi direct în ”Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea 2021” (MMO),  operatiune organizată la Marea Neagră, în România şi Bulgaria, sub coordonarea Agenţiei Frontex.

Cu acest prilej, s-au purtat discuţii privind colaborarea instituţională, abordând şi alte aspecte de interes atât pentru Poliţia de Frontieră Română, cât şi pentru Agenţia Frontex. De asemenea, oficialii români şi reprezentantul FRONTEX au fost prezenţi la un exerciţiu de abordaj şi control organizat de Garda de Coastă la Marea Neagră, în cadrul operaţiunii maritime aflată în desfăşurare în România şi Bulgaria.

PRIORITĂȚI PENTRU ANUL 2022 în vederea creşterii eficienței activităţilor desfăşurate:

  • Menţinerea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei de stat în zona de competenţă a Gărzii de Coastă;
  • Dezvoltarea de instrumente de interacţiune tehnică şi operativă cu statele riverane în cadrul Forumului de cooperare a Agenţiilor de frontieră / gărzile de coastă ale statelor riverane Mării Negre;
  • Prezenţă activă în cadrul Operaţiunilor Comune organizate de către Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă cu mijloace de mobilitate navală și terestră;
  • Participarea activă la dezvoltarea proiectelor derulate la nivel european în domeniul securităţii frontierelor.
  • Bilanțul activității Gărzii de Coastă în anul 2021

Politia de Frontiera Romana este institutia specializata a statului care se ocupa de supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat ... mai departe